Hlavní obsah

„Je to největší tragédie, která se v Dnipru během války stala,“ říká reportér

Foto: Sergei Chuzavkov, Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Z trosek obytného domu v Dnipru se už podařilo vytáhnout několik desítek lidí, záchranné operace pokračují.

Reklama

Článek

Hasiči a záchranáři v ukrajinském městě Dnipro dál odklízejí sutiny obytného domu a pátrají po možných přeživších ruského raketového útoku. Mrtvých jsou desítky, stejně tak i zraněných a pohřešovaných. Naděje na jejich přežití je ale mizivá. Se zpravodajem Českého rozhlasu na Ukrajině Martinem Dorazínem probíráme, jak situace v Dnipru nyní vypadá.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Co se stalo v ukrajinském Dnipru? A jak situace na místě vypadá teď?
  • Proč je město jedním ze strategických míst války na Ukrajině?
  • A jaké zbraně hodlají některé západní země na Ukrajinu v nejbližší době poslat?

Útok na obytný dům v ukrajinském Dnipru si už vyžádal několik desítek mrtvých. Na místě stále pokračují záchranné práce, ale šance na to, že v sutinách jsou přeživší, byla podle starosty města Boryse Filatova už v neděli minimální.

Záchranáři přesto stále pátrají po zhruba 40 nezvěstných lidech. „Je to největší tragédie, která se v Dnipru za dobu války stala. Nikdy tady nebyl útok, který by přinesl tolik obětí,“ popisuje zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu na Ukrajině Martin Dorazín, který se v Dnipru právě nachází.

Cílem přitom podle starosty Boryse Filatova nejspíš nebyl obytný dům, ale nedaleká tepelná elektrárna. To připouští i Dorazín. „V podstatě je ale jedno, co bylo cílem, protože Rusko nesmí střílet žádné rakety na Ukrajinu. To už je zločin sám o sobě,“ říká.

Tragédii nejspíš způsobila ruská střela Ch-22, sověty vyvinutá zbraň, která byla v 60. letech připravena k použití proti americkým letadlovým lodím. Ukrajinská armáda nemá podle místního ministerstva obrany systém, kterým by dokázala raketu tohoto typu sestřelit.

Ruští vojáci už ji během války na Ukrajině použili. Například vloni v červnu zasáhla nákupní centrum v ukrajinském Kremenčuku, při kterém zemřelo nejméně 20 lidí.

Dodávky moderních zbraní?

O víkendu byla na Ukrajině odstřelovaná i další města, jako například Záporoží nebo Kupjansk. I tyto útoky si vyžádaly mrtvé a navíc poničily energetickou infastrukturu, na kterou primárně ruští vojáci cílí.

S obranou by Ukrajině mohly pomoct dodávky zbraní ze Západu. Velká Británie oznámila, že plánuje dodat tanky Challenger 2. A Pobaltí nebo Polsko rozhodly, že do země pošlou namísto starší techniky moderní tanky Leopard 2. Čekají ale na schválení reexportu Německem, ve které se stroje vyrábí.

„Polsko je v tomto nesmírně progresivní. Myslím, že pokud se situace bude dál zhoršovat, tak se nebude ohlížet na závazky. Polsko je vlastně ohrožené, protože válka se odehrává na jeho hranicích,“ popisuje Dorazín.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak počasí ovlivňuje situaci ve válkou zmítané Ukrajině nebo jaká je po téměř roce konfliktu morálka ukrajinských vojáků. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, ČRo Radiožurnál, twitterový účet @u1b4g, twitterový účet @DefenceU

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované