Hlavní obsah

Rusové odvolali klíčového velitele, tvrdí Britové. Hádal se s nadřízenými

Foto: Profimedia.cz

Generálplukovník Michail Teplinskij se dostal do konfliktu s novým velitelem ruských sil na Ukrajině.

Reklama

Nový velitel ruských vojsk na Ukrajině Valerij Gerasimov mění obsazení klíčového postu „speciální vojenské operace“. Podle britského ministerstva obrany odvolal generála, který vedl úspěšné stažení ruských vojsk z Chersonu.

Článek

Generálplukovník Michail Teplinskij byl odvolán z funkce jednoho z klíčových ruských operačních velitelů na Ukrajině, uvedlo britské ministerstvo obrany v každodenním brífinku.

Teplinskij měl na starosti relativně úspěšné stažení Ruska ze západního břehu Dněpru v Chersonské oblasti v listopadu 2022. Ve vlasti se mu za to dostalo chvály, mluvilo se o něm jako o schopném a pragmatickém veliteli.

Teplinského odvolání je podle Británie dalším příznakem přetrvávajících rozporů v nejvyšším vedení ruských sil na Ukrajině. Nový velitel „speciální operace“, jak Moskva stále svou agresi nazývá, Valerij Gerasimov se pokouší kampaň jasně převzít do vlastních rukou, píší Britové.

Podle nich zůstává nejasné, zda si Teplinskij ponechá své další pravomoci jako šéf ruských vzdušných sil, americký Institut pro studium války (ISW) ale píše, že Teplinského nahradí Oleg Makarevič.

Podle ISW Teplinskij skončil po hádce s generálním štábem ohledně nasazení výsadkářů v ofenzivních operacích. To také naznačuje, že mohl odporovat Gerasimovovu přání podpořit operace v oblasti Bachmutu, na které se ruské síly momentálně soustředí.

Kdo je ruský generál Valerij Gerasimov?

Pochválila ho kritička Kremlu, zavražděná novinářka Anna Politkovská. Vymyslel vlastní doktrínu a vyzkoušel ji při anexi Krymu. Teď převzal velení „zvláštní operace“ na Ukrajině. Valerij Gerasimov. Proč ta změna. Kdo to je?

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu také v posledním měsíci vyměnil velitele takzvaného Západního a Jižního vojenského okruhu. Na jihu nahradil armádního generála Alexandra Dvornikova generálplukovník Sergej Kuzovlev, který teprve před měsícem nastoupil do funkce velitele západního okruhu. Tam ho teď vystřídá Jevgenij Nikiforov.

Zvěsti o změnách na klíčových pozicích ve velení ruské armády kolují již od června. Nová reorganizace také přichází jen dva týdny poté, co se náčelník generálního štábu ruské armády Valerij Gerasimov stal celkovým velitelem sil na Ukrajině. Post do té doby zastával Sergej Surovikin, který se teď stal Gerasimovovým zástupcem.

Reklama

Doporučované