Hlavní obsah

Lavrov po kritice a bojkotu Západu narychlo mizí ze summitu na Bali

Foto: Anatolii Trofimov, Shutterstock.com

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

Reklama

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov předčasně opustí schůzku skupiny velkých světových ekonomik G20 na indonéském ostrově Bali.

Článek

O předčasném odjezdu Lavrova informovala agentura DPA s odvoláním na mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariju Zacharovovou.

Je to Lavrovova první účast na mezinárodním fóru od zahájení invaze na Ukrajinu, kterého se účastní i někteří z nejsilnějších západních kritiků ruského vojenského tažení.

„Lavrov ještě vede bilaterální rozhovory, pak se vyjádří pro tisk a odcestuje,“ sdělila Zacharovová. Ruský ministr se tedy podle agentury nezúčastní oficiální hostiny ani odpoledního jednání.

Ministři zahraničí zemí skupiny G20 přicestovali na Bali ve čtvrtek, přičemž hlavní část jednání je na programu dnes. Podle indonéského předsednictví by se měla zaměřit na téma dodávek potravin do chudších zemích, uvedla agentura Reuters.

Indonéská ministryně zahraničí Retno Marsudiová dnes v Lavrovově přítomnosti vyzvala k rychlému ukončení války na Ukrajině. Varovala, že důsledky války, včetně rostoucích cen energií a potravin, nejvíce zasáhnou chudé země.

Tradiční skupinová fotografie ministrů se tentokráte nepořizovala a na protest proti ruské invazi ministři ze skupiny velkých západních ekonomik G7 bojkotovali čtvrteční recepci, poznamenala japonská agentura Kjódó. Evropská unie uvedla, že nechce dopustit, aby se skupina G20 stala platformou ruské propagandy.

Prvním Lavrovovým partnerem při bilaterálních jednáních byl čínský ministr zahraničí Wang I, kterého šéf ruské diplomacie informoval o pokračování „speciální vojenské operace“ na Ukrajině. Oba ministři odsoudili protiruské sankce. V plánu měl šéf ruské diplomacie také schůzky s ministry zahraničí Brazílie, Mexika či Jihoafrické republiky.

Reklama

Doporučované