Hlavní obsah

Rus řekl pravdu o zabíjení v Buči, dostal osm a půl roku

Foto: Profimedia.cz

Ruský opoziční aktivista Ilja Jašin ve skleněné kabině v soudní síni v Moskvě.

Reklama

Moskevský soud v pátek uznal ruského opozičníka Ilju Jašina vinným ze šíření „falešných informací“ o zabíjení civilistů v ukrajinském městě Buča.

Článek

Ruský opoziční politik Ilja Jašin byl v pátek shledán vinným ze šíření „falešných informací“ o ruské armádě, informovala ruská agentury TASS. Moskevský soud ho poslal na osm a půl roku do vězení.

Jašin byl souzen kvůli dubnovému videu na portálu YouTube, ve kterém představoval důkazy západních novinářů o ruských válečných zločinech v ukrajinské Buči. Zpochybnil tak oficiální moskevskou verzi, podle níž byly zločiny zinscenované jako „provokace“ proti Rusku.

Rusko po invazi na Ukrajinu 24. února přijalo novou legislativu, která počítá s tresty odnětí svobody až na 15 let za šíření „nepravdivých informací o armádě“. Na tento zákon se odvolávají ruští vyšetřovatelé i v Jašinově případu.

Ve své závěrečné řeči k soudu se Jašin obrátil přímo na prezidenta Vladimira Putina a označil ho za osobu přímo zodpovědnou za Buču a požádal ho, aby „zastavil toto šílenství“.

„Jako by mi zašívali ústa a já bych měl navždy zakázáno mluvit,“ řekl v proslovu. „Jsem izolován od společnosti, protože chtějí, abych mlčel. Slibuji, že dokud budu naživu, nikdy nebudu (mlčet). Mým posláním je říkat pravdu. Pravdy se nevzdám ani za mřížemi. Ostatně cituji klasika: ‚Lež je náboženstvím otroků.“ Použil tak slova ruského spisovatele Maxima Gorkého.

Jak funguje ruská propaganda

Proč i po 70 letech Rusko stále opakuje to samé? Každá propaganda je do velké míry založena na velkých příbězích, které jsou vnitřně propojené a dávají dohromady určitý řád. Neustálou aktualizací, rozšiřováním a opakováním těchto velkých příběhů pak propaganda ožívá. V každém příběhu jde o souboj dobra se zlem.

V tomto případě podle Rusů (či dříve Sovětů) zlý Západ útočí na všechno ruské, chce Rusko zničit, protože mu závidí jeho kulturu a lid, a chce je „cancelovat“. Jádro ruského vysvětlení „speciální operace“ na Ukrajině tkví v tom, že Ukrajinci utlačují, šikanují a zabíjejí Rusy, kterým jejich krajané přicházejí na pomoc.

V příspěvku na sociální síti Telegram Jašin vyzval své příznivce, aby pokračovali v opozici vůči válce na Ukrajině a Putinovi. „Tímto hysterickým verdiktem nás chtějí všechny zastrašit, ale ve skutečnosti to jen ukazuje na jejich slabost. Silní vůdci jsou klidní a sebevědomí. Jen slaboši se snaží každého zavřít a sežehnout jakýkoli druh disentu,“ napsal.

Jašin je blízkým spojencem ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného, který mu také z vězení vyjádřil podporu. S ním se dostal do popředí protestů proti Putinovu znovuzvolení na třetí funkční období v letech 2011 až 2012. Sloužil také jako komunální zastupitel v jednom z moskevských obvodů, než mu bylo zakázáno znovu kandidovat na veřejnou funkci.

I v nadcházejících letech zůstal nelítostným kritikem Putinova režimu. V červnu byl odsouzen k 15 dnům za mřížemi za neposlušnost vůči policii. Obvinění tehdy popsal jako součást nátlakové kampaně úřadů, které se ho pokoušely přinutit opustit Rusko.

Ruský investigativní novinář Andrej Soldatov, který je na ruském seznamu hledaných osob a žije proto v exilu v Londýně, o Jašinovi pro CNN řekl, že je „extrémně statečný člověk“, který „se rozhodl zůstat v Rusku a vystoupit proti válce“. Dodal, že věří, že Jašin byl symbolem ruského odporu proti válce.

Reklama

Doporučované