Hlavní obsah

Lezla bez hidžábu. Teď přátelé odvážnou Íránku pohřešují

Foto: Profimedia.cz

Elnaz Reakbiová během finálového závodu v Soulu.

Reklama

Íránská sportovní lezkyně se na Mistrovství Asie v jihokorejském Soulu představila bez hidžábu. Jasné gesto vzdoru vůči teokratickému režimu, který pokrývku hlavy nakazuje, se neobešlo bez následků.

Článek

Íránské lezkyni Elnaz Rekabiové zabavili pas a mobilní telefon. Perské mutaci stanice BBC to řekly „dobře informované zdroje“. Íránské úřady tak nejspíš reagovaly na fakt, že se 33letá sportovkyně představila během závodu pouze v čelence, tedy s odkrytými vlasy. A to íránský režim sportovkyním zapovídá.

Po víkendovém závodě, na němž skončila Rekabiová čtvrtá, se jí její přátelé nemohli dovolat. Pas a telefon jí údajně zabavili před úterním nástupem do zpátečního letadla do Teheránu. BBC napsala, že panují obavy o její bezpečnost.

Podle serveru Iran Wire se měla sportovkyně vracet o den dříve oproti původnímu plánu, aby režim zamezil možným protestům na mezinárodním letišti imáma Chomejního. Íránská ambasáda v Soulu v tweetu napsala, že „odmítá veškeré lži, fake news a dezinformace“ o Rekabiové.

Sama Rekabiová se v úterý omluvila za starosti, které vyvolala. Hidžáb si prý nenandala kvůli „načasování závodu a rychlé výzvě k lezení“. „Teď jsem spolu s týmem na zpáteční cestě do Íránu,“ píše se v prohlášení na jejím instagramovém účtu, který sleduje na 200 tisíc lidí. Zda příspěvek psala sama, nebo k němu byla donucena, není v tuto chvíli jasné.

Prohlášení se nicméně liší od informací serveru Iran Wire, podle něhož se o startu v soutěži bez hidžábu Rekabiová rozhodla už před měsícem. Nehodlala ale žádat o azyl, protože má v Íránu manžela, za kterým se chtěla vrátit.

Rekabiová se stala teprve druhou íránskou sportovkyní, která reprezentovala svoji zemi bez hidžábu. První byla v roce 2019 boxerka Sadaf Chademová, na níž íránské úřady vydaly poté zatykač za to, že boxovala bez hidžábu, a ještě v šortkách. Sportovkyně proto musela zvolit azyl ve Francii.

Rekabiová už v roce 2016 vyprávěla v rozhovoru pro Euronews o potížích spojených s nošením hidžábu a oblečení zakrývajícím ruce i nohy na závodech. Sportovní lezení se totiž obvykle odehrává v hale, kde je vysoká teplota. „Když je horko, je samozřejmě hidžáb problém. Během soutěže se vaše tělo potřebuje zbavit tepla. Ale pokusili jsme se vytvořit oblečení, které respektuje hidžáb a je kompatibilní s provozováním horolezeckého sportu,“ přiznala lezkyně.

Odvážné gesto sportovkyně přišlo v době, kdy Íránci masově protestují proti režimu ajatolláha Chameneího. Při demonstracích, které vyvolala smrt 22leté Kurdky Mahsy Amíníové po zatčení mravnostní policií, zabily bezpečnostní složky už nejméně dvě stovky lidí. Tisíce protestujících skončily za mřížemi, zadrženo bylo podle Výboru na ochranu novinářů nejméně 40 žurnalistů.

Šíření informací o protestech se vláda brání kromě násilí i vypínáním internetu, získávat z Íránu informace je tak nyní velice obtížné.

V úterním prohlášení vyzval úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva k okamžitému propuštění všech „svévolně zadržených“ při protestech. Kritizoval také „násilnou reakci bezpečnostních složek“, při níž byly údajně zatčeny a zabity dokonce i děti, píše agentura AP.

Reklama

Doporučované