Hlavní obsah

Linka Moskva–Washington ožila. Šojgu po pěti měsících volal Austinovi

Foto: Sasa Dzambic Photography, Shutterstock.com

Ministr obrany Ruské federace Sergej Šojgu.

Reklama

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v pátek telefonicky hovořil se svým americkým protějškem Lloydem Austinem. Stalo se tak poprvé od května tohoto roku a probíraná témata se víceméně nezměnila.

Článek

Dvojice mluvila o situaci na Ukrajině i o otázkách mezinárodní bezpečnosti, informovala bez dalších podrobností agentura RIA Novosti s odvoláním na ruské ministerstvo obrany. Pentagon v prohlášení po telefonátu uvedl, že Austin zdůraznil důležitost zachování otevřených komunikačních kanálů během konfliktu na Ukrajině.

Austin a Šojgu spolu podle agentury TASS naposledy mluvili letos 13. května, kdy stejně jako nyní hovořili o situaci na ukrajinském území. Na tom Rusko 24. února tohoto roku zahájilo invazi, která trvá již téměř osm měsíců.

Vztahy mezi Spojenými státy a Ruskem jsou nyní nejvíce vyostřené od dob studené války. Vedle rozsáhlých sankcí, které USA na Rusko a jeho představitele uvalilo, jsou Američané také jedni z největších podporovatelů Ukrajiny - na vojenskou, technologickou a humanitární pomoc od začátku ruské invaze vydali nebo vyčlenili téměř 18 miliard dolarů, tedy asi 450 miliard korun.

Předmětem sporu jsou ovšem i ruské hrozby použití jaderných zbraní na Ukrajině, od čehož Washington Moskvu odrazuje prostřednictvím médií i přímými komunikačními kanály.

Situace na bojišti

Za posledních několik dní na všech úsecích fronty probíhaly spíše taktické boje.

USA mimo jiné stojí v čele obranné aliance NATO, jejíž členské státy s Ruskem přímo sousedí. V procesu přístupu do NATO je nyní i Švédsko a Finsko. Ruský prezident Vladimir Putin v květnu řekl, že v rozšíření NATO nespatřuje hrozbu pro Rusko, pokud Aliance nebude ve dvojici severských států posilovat svoji vojenskou infrastrukturu.

Reklama

Doporučované