Hlavní obsah

Maďaři koupí gripeny. Orbán prý přesvědčil Fidesz, ať podpoří Švédsko v NATO

Foto: Shutterstock.com

Viktor Orbán.

Reklama

Obchod oznámil v Budapešti předseda švédské vlády Ulf Kristersson. S maďarským premiérem před novináři mluvili o odlišnostech mezi oběma zeměmi a jejich politikami, ale vyzdvihli ochotu spolupracovat, zejména na obraně.

Článek

Maďarsko koupí od Švédska čtyři stíhačky JAS-39 Gripen. Po jednání se svým maďarským protějškem Viktorem Orbánem to v Budapešti oznámil švédský premiér Ulf Kristersson.

Obě země také prodlouží stávající kontrakt na údržbu tohoto typu letounů o deset let do roku 2036, citoval z tiskové konference švédský list Aftonbladet.

Maďarsko si švédská letadla pronajímá na základě smlouvy z roku 2001 a Kristersson vyzdvihl jeho zapojení do vzdušné obrany Pobaltí. „Gripeny jsou švédskou chloubou a těšíme se, že je přineseme do NATO,“ řekl s odkazem na pondělní hlasování maďarského parlamentu o vstupu skandinávské země do obranné aliance.

Na společné tiskové konferenci premiéři mluvili o odlišnostech mezi oběma zeměmi a jejich politikami, ale vyzdvihli ochotu spolupracovat, zejména na obraně.

Orbán už před schůzkou avizoval podpis „dohody o obranném průmyslu poměrně zásadního rozsahu“. S Kristerssonem jednal o vstupu Švédska do NATO. Maďarsko jako jediná země švédskou žádost o členství v obranné alianci zatím neschválilo.

Státnímu rozhlasu maďarský premiér řekl, že Švédsko vyznává jiné hodnoty, ale že obě strany musí akceptovat, že tyto národy nejsou stejné. Podotkl, že „přesvědčil“ vládnoucí stranu Fidesz, aby podpořila členství Švédska v NATO, a požádal o čas na vybudování vzájemné důvěry se švédským premiérem, píše zpravodajský server portfolio.hu.

JAS-39C Gripen

- je jednomístný nadzvukový bojový letoun, schopný plnit jak stíhací úkoly, tak útočit na pozemní cíle i provádět průzkumné mise.

- jeho délka dosahuje 14,9 metru, rozpětí křídla je 8,4 metru, prázdná hmotnost 6,8 tuny a maximální vzletová hmotnost 14 tun.

- pohonná jednotka vytváří maximální tah 80,5 kN, což stroji umožňuje letět nejvyšší rychlostí až Mach 2, tj. přes 2400 kilometrů za hodinu. 

- pod křídlem a trupem je celkem osm závěsníků, na něž lze umístit protiletadlovou a protizemní výzbroj, respektive průzkumné a zaměřovací kontejnery.

- další součást výzbroje představuje kanon Mauser BK27 ráže 27 milimetrů, umístěný v trupu společně se zásobníkem na 120 nábojů.

Zdroj: vojenský analytik Dušan Rovenský

Reklama

Doporučované