Hlavní obsah

Máme neviditelný plášť, který skryje tanky před radarem, tvrdí Čína

Foto: Profimedia.cz

Nově vyvinutá technologie by podle čínských vědců měla umožnit skrýt vojenskou techniku, jako jsou tanky nebo děla (ilustrační snímek).

Reklama

Čínští vojenští vědci tvrdí, že vytvořili technologii, která skryje vojenskou techniku před radary špionážních družic. Podle nich by se vojenská technika pokrytá tímto pláštěm na radaru jevila jen jako rovná zem.

Článek

Tým čínských vojenských výzkumníků uvedl, že vyvinul neviditelný plášť, který dokáže skrýt pozemní vojenskou techniku před špionážními radarovými satelity.

Skrýt objekty před moderními vojenskými radary je obtížné, poznamenal web South China Morning Post (SCMP). Radarové satelity totiž mohou detekovat zbraně nebo infrastrukturu, které jsou pro běžné kamery neviditelné. S dnešními technologiemi je možné z vesmíru identifikovat předměty, které nejsou větší než krabice od bot.

Nové zařízení, které vyrobil tým ze Si-anské letecko-technické univerzity, se na první pohled tváří docela obyčejně. Jedná se o látku, kterou lze natáhnout tak, aby téměř dokonale přiléhala na širokou škálu různých kusů vojenské techniky, jako jsou tanky nebo děla.

Vedoucí výzkumník Sü Che-siou a jeho tým tvrdí, že právě tato neobvyklá pružnost může přispět k tomu, aby byl objekt téměř neviditelný i pro radarové satelity. V článku publikovaném minulý měsíc v časopise Journal of Infrared and Millimetre Waves napsali, že technika pokrytá pláštěm vypadá jako „kus země, na kterém nic není“.

Technologie pro maskování stealth stíhaček a dalších bojových letadel před radary již existuje, ale na zemi nefunguje, protože radarové signály se po kontaktu se zemí odrážejí zpět, poznamenal SCMP. Objekty potažené materiály používanými na stíhačkách stealth by tak v případě použití na zemi vynikly, protože by tvořily nepřirozený kontrast k pozadí.

„Plášť neviditelnosti“ má několik vrstev. Na horní straně je tenká tkanina nesoucí mnoho tištěných obvodů. Vědecký tým použil unikátní technologii 3D tisku, která dokázala s extrémně vysokou přesností nakreslit obvody na měkký kus látky tenký jako pramen lidského vlasu.

Výzkumníci pak přidali další vrstvy, včetně plastů a tenkých kovů, a vytvořili tak tzv. „metapovrch“, který dokáže měnit směr zpětného signálu tak, aby napodoboval radarovou charakteristiku rovné země. Podle hlavního výzkumníka bylo dosud vyvinuto mnoho materiálů, které mají obelstít radarové satelity, ale se žádným z nich není možné tak lehce a rozsáhle manipulovat jako s novým pláštěm.

„Podle odhadu založeného na reálných údajích může nová maskovací technologie před útokem raketami ochránit více než 80 procent vojenských cílů,“ uvedl pro SCMP vědec z Pekingského technologického institutu, který si nepřál být jmenován.

„Vyvinuté zařízení však nefunguje jako něco ze science fiction knih, či dokonce jako neviditelný plášť z Harryho Pottera,“ uvedl vědec. „Aby dosáhlo požadovaných účinků, musí fungovat ve spolupráci s dalšími metodami maskování včetně redukce tepla, optického maskování a klamných cílů,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Doporučované