Hlavní obsah

Povolil střílet bez svolení a přijal taktiky NATO. Kdo je ukrajinský velitel?

Foto: Profimedia.cz

Fotografie Valerije Zalužného z loňského setkání s americkým ministrem obrany v Kyjevě.

Reklama

Ztělesnění nové generace ukrajinské armády, strůjce historického úspěchu i skromný muž, kterého si vojáci váží pro jeho lidskost. Tím vším má být Valerij Zalužnyj, hlavní velitel ukrajinské armády.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Na začátku ruského útoku na Ukrajinu Západ očekával, že Kyjev může padnout každým dnem a konflikt brzy získá podobu guerillové války. Vrchní velitel ukrajinské armády Valerij Zalužnyj s ničím takovým zjevně nepočítal.

„Nemáme pro ně květiny, ale střely Stinger, Javelin a NLAW. Vítejte v pekle!“ odpověděl Zalužnyj na otázku, kterou dostal několik týdnů před tím, než Rusové zaútočili. Ptali se ho, jestli je Ukrajina připravená postavit se ruským silám.

Zalužnyj v čele armády stanul loni v červenci a na invazi se připravoval od samého začátku. „Upozorňuji na to od té doby, co jsem v úřadě, protože jde o hrozbu celoplošné agrese,“ řekl 48letý velitel v září, tedy asi dva měsíce předtím, než na přípravy možného ruského útoku začaly hlasitě upozorňovat Spojené státy. „V souladu s tím je naším úkolem jakožto armády nečekat ‚na manu z nebe‘. My se na to musíme připravit a děláme pro to všechno,“ vyslovil své odhodlání v rozhovoru s ukrajinským rádiem Svoboda.

Dnes už víme, že to nebyly jen plané řeči. Ukrajinská armáda pod vedením Zalužného dokázala přinejmenším ubránit Kyjev a většinu velkých měst, což nepochybně přesáhlo očekávání většiny světa včetně samotného ruského prezidenta Vladimira Putina.

Slávu přenechal Zelenskému

Zalužnyj na tom nepochybně měl a má velké zásluhy. Server Politico v profilu náčelníka ukrajinských sil píše, že jestli existuje jedna osoba, které lze připsat kredit za dosavadní překvapivé vojenské úspěchy Ukrajiny, je to právě on.

Od začátku invaze se v médiích moc často neobjevuje, na svém facebooku sice sdílí videa a fotky ukrajinské armády i osobní vzkazy, roli hrdiny, který vede Ukrajinu k vítězství, ale zjevně přenechal prezidentu Zelenskému.

Foto: Profimedia.cz

Na většině fotografií ho uvidíte bez sváteční uniformy.

Ten ho ostatně vybral do funkce, když spolu s bývalým šéfem ukrajinské armády Ruslanem Chomčakem ve snaze „oddělit vojenské velení od politických pozic“ vyhodil řadu lidí z ministerstva obrany.

První z nové generace ukrajinské armády

„Můžu o něm pravděpodobně mluvit ne jako o jednotlivé osobě, ale jako o představiteli celé nové generace ukrajinské armády zahrnující vysokou, střední až nižší úroveň důstojníků,“ řekl o Zalužném bývalý důstojník ukrajinského letectva a nyní analytik v think-tanku Razumkovovo centrum Oleksij Melnyk.

Zalužnyj se narodil v roce 1973 do vojenské rodiny. Studoval na Vojenské akademii v Oděse a na Národní obranné akademii v Kyjevě, kterou v roce 2007 absolvoval se zlatou medailí. Následně se stal zástupcem velitele 24. samostatné mechanizované brigády sídlící ve městě Javoriv ve lvovské oblasti.

Pak postupoval na další funkce v ukrajinské armádě a rozšiřoval si i vzdělání; v roce 2014 získal na Národní univerzitě obrany Ukrajiny coby nejlepší absolvent operační a strategické úrovně výcviku meč britské královny.

Od té doby sbíral zkušenosti ve válce na Donbasu i při výcvikových misích po celé Evropě. V roce 2020 si ještě doplnil vzdělání o titul v mezinárodních vztazích z Národní univerzity v Ostrohu, o rok později ho prezident Zelenskyj jmenoval vrchním velitelem.

Politico píše, že během posledních asi osmi let se ukrajinská armáda díky zkušenostem z války na Donbasu a intenzivnímu výcviku od států NATO odtrhla od staré „sovětské tradice“ a naučila se využívat méně početných, rozptýlených jednotek, které mohou jednat bez nutnosti přímých pokynů a svolení od nejvyššího velení.

Právě „hbitost, flexibilitu, dobrou přizpůsobivost a rychlost reakce“ ukrajinské armády vyzdvihl jako hlavní „game changer“ v probíhající válce i zdroj Politica z amerického ministerstva obrany.

Zalužnyj by to jistě podepsal. O tom, že změny směrem k decentralizaci velení, taktik NATO a novým technologiím považuje za klíčové, svědčí jeho výroky i činy.

V rozhovoru pro ukrajinský server ArmyInform Zalužnyj už v únoru 2020 popisoval, že ukrajinská armáda je plná mladých, profesionálních vojáků a budoucích lídrů. „Jsou to úplně jiní lidé. Nejsou jako my, když jsme byli poručíci. Jsou to nové klíčky, které do pěti let zcela změní armádu. Téměř každý z nich umí dobře cizí jazyk, ovládá nové technologie a je sečtělý,“ řekl Zalužnyj. „Noví seržanti, to nejsou obětní beránci jako v ruské armádě, jsou to opravdoví pomocníci, kteří brzy nahradí důstojníky,“ dodal.

Ze změny, kterou armáda podle Zalužného započala, už „není cesty zpět“ a návrat před rok 2013 by jí „nedovolila ani společnost“.

Že to se změnou k decentralizovanému vedení a samostatnosti bojových jednotek myslí vážně, Zalužnyj potvrdil i tím, že jedním z jeho prvních kroků po jmenování do čela armády bylo povolení vojákům na frontě zahájit palbu proti nepříteli i bez svolení vrchního velení. Spolu s tím odstranil i související byrokratické povinnosti.

Skromný muž, co rozumí mladým vojákům

Rádio Svoboda Zalužného popisuje i jako skromného vojáka, který se ani poté, co dosáhl vysoké hodnosti, „nehrnul“ do vysokých štábních funkcí a zůstával na frontě.

Důstojníci vyzpovídaní rádiem Donbass.Realii ho popsali jako „jednoho z nejotevřenějších generálů, který rozumí problémům vojáků a nižších důstojníků a nemyslí si, že hvězdy na jeho uniformě jsou důvodem k aroganci“.

„Má povýšení probíhala jako u normálního vojáka. Byl jsem jmenován, chopil jsem se svých povinností, nastoupil do úřadu, pak mi bylo nabídnuto něco dalšího, tak jsem zase šel,“ řekl Zalužnyj serveru ArmyInform s tím, že vojákem chtěl být už jako dítě, ale nikdy neočekával, že bude velitel.

Strůjce historického úspěchu

„Zastavili jsme druhou nejsilnější armádu na světě,“ napsal Zalužnyj v jednom z příspěvků, v němž káral některé politiky za „nezodpovědné výroky“, že nepřítel zabral nějaké území snadno, nebo že se někdo chystá vzdát. „Nepřátele jsme zastavili ve všech směrech. Způsobili jsme jim ztráty, které ještě nikdy neviděli, a ani si je nedokázali představit. Ví to všichni Ukrajinci a ví o tom i celý svět,“ napsal.

A přesně to je důvod, proč se Zalužnyj i přes svou relativní nenápadnost zapíše do ukrajinské historie.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované