Hlavní obsah

Média: Finské firmy vydělávaly na válce, pomáhaly Rusku s vyzbrojením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Andrzej Rostek, Shutterstock.com

Po ruském vpádu na Ukrajinu zažádaly Finsko a Švédsko o vstup do NATO. Ilustrační fotografie.

Reklama

Těsně před ruskou agresí proti Ukrajině a v prvních měsících války několika finským společnostem výrazně vzrostly tržby. Celkový obrat se v roce 2022 více než zdvojnásobil. Nejméně čtyři firmy nyní vyšetřuje policie.

Článek

Více než 20 finských společností navázaných na Moskvu dodávalo do Ruska vybavení používané při výrobě zbraní. Dodávky výrazně vzrostly se začátkem ruské invaze na Ukrajinu předloni v únoru. Zákazníci těchto firem mají vazby na ruské tajné služby a zbrojní průmysl, napsal finský server Yle.

Všechny dotčené finské podniky mají několik společných rysů. Jsou to malé logistické a přepravní společnosti a vlastní je fyzické osoby s vazbami na Rusko. Sídla mají ve skladech a malých kancelářích, zejména na jihovýchodě Finska, v blízkosti ruských hranic. A jsou nenápadné, napsal web Yle.

Těsně před ruskou agresí proti Ukrajině a v prvních měsících války mnohým z těchto společností výrazně vzrostly tržby. Celkový obrat se v roce 2022 více než zdvojnásobil. Jak zjistili finští novináři, jedna z firem vyvážela mimo jiné senzory, dieselové motory, palivová čerpadla a zařízení pro přenos energie. Jejich části se později nalezly v ruských zbraních a vozidlech zničených na Ukrajině.

Podle expertů jsou tyto položky důležité pro vybavení ruské armády. Pouze na některé z nich byly uvaleny západní sankce. Novináři se rovněž odvolávají na údaje o ruských vládních zakázkách, které ukazují, že tyto společnosti spolupracovaly s ruskou tajnou službou FSB.

Nejméně čtyři ze společností, které prověřovali novináři Yle, vyšetřuje policie. Dvě z nich jsou podle americké vlády podezřelé z vývozu součástek používaných v bezpilotních letounech. Tyto firmy vlastní Francouz s bydlištěm ve Finsku, který je nyní ve vazbě.

Finské celní orgány na podzim 2023 uvedly, že zahájily více než 600 vyšetřování, která se týkají společností podezřelých z porušení protiruských sankcí.

Reklama

Související témata:

Doporučované