Hlavní obsah

Město nad Riem zažívá bahnivou katastrofu. Obětí je už přes sto

Brazílii letos zasáhlo nezvykle silné období dešťů, které klimatologové přičítají globálnímu oteplování.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Za fatální sesuvy půdy způsobené neobvykle vydatnými dešti v Brazílii může podle klimatologů globální oteplování.

Článek

Záplavy a sesuvy půdy způsobené intenzivními dešti v brazilském městě Petrópolis mají od úterý už nejméně 104 obětí včetně osmi dětí, informuje CNN Brasil. Podle brazilského serveru Globo se nadále pohřešuje přes 35 lidí. Čtyřiadvacet lidí se podařilo zachránit živých.

Záchranné práce v kopcích severně od metropole Rio de Janeiro podle brazilských médií stále pokračují. S odstraňováním trosek pomáhá 180 hasičům na 400 vojáků, policisté a také místní obyvatelé. Pohybující se masa půdy podle státního tajemníka pro civilní obranu zničila kolem 35 až 50 domů.

Agentura AFP informuje, že se přeživší snaží z trosek domů vynést nejcennější předměty. Nejhůře zasažená je kopcovitá čtvrť Alto da Serra. Několik stovek lidí našlo útočiště ve školách, asi 150 jich dočasně bydlí v kostele svatého Antonína.

V oblasti, kde žije asi 300 tisíc obyvatel, v úterý během několika hodin spadlo tolik srážek, kolik obvykle za celý únor, vyplývá z údajů meteorologické agentury MetSul. Deště, byť mírnější, se očekávají i v nadcházejících dnech. Guvernér státu Rio de Janeiro Cláudio Castro ve středu večer místního času novinářům řekl, že město zažilo nejhorší přívalové deště od roku 1932.

Bahno zaplavilo stovky domů, kusy plechových střech se valí ulicemi. Auta, která odnesl proud bahna, teď leží na hromadách s koly ve vzduchu. Obchody zaplavila voda, jež se valila ulicemi historického centra města. Ve středu byly všechny obchody zavřené, otevřené zůstaly jen lékárny. Radnice města Petrópolis vyhlásila stav nouze a třídenní státní smutek. Lidé mají podle místních úřadů setrvávat doma.

„Všichni lidé na ulicích říkají, že to tu vypadá jako ve válečné zóně. Našel jsem malou holčičku ponořenou v bahně,“ říká čtyřiadvacetiletý Wendel Pio Lourenço, který pomáhá ve městě se záchrannými pracemi.

Brazílii letos zasáhlo nezvykle silné období dešťů, které klimatologové přičítají globálnímu oteplování a varují, že se v budoucnu může opakovat stále častěji, píše AFP.

Reklama

Doporučované