Hlavní obsah

Místní volby v Turecku poznamenaly potyčky v obci, jeden člověk zemřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Volby v Turecku.

Reklama

Jihovýchod Turecka je dlouhodobě méně stabilní oblastí. Násilný incident poznamenal i dnešní volby. V místě se očekává vítězství kurdské komunity.

Článek

V Turecku dnes volí správy a vedení obcí v osmi desítkách provincií. Na jihovýchodě země poznamenal hlasování násilný incident, při němž jeden člověk zemřel a 12 dalších utrpělo zranění, napsala agentura AFP.

Střety se odehrály v obci Agaçlidere, asi 30 kilometrů od města Diyarbakir. Podle AFP se při nich i střílelo a jedna kulka zasáhla i auto novináře. Podle agentury Bianet se stal obětí volební pracovník, který se snažil spor dvou skupin urovnat.

Nejsledovanější je situace v Istanbulu, ale i právě na jihovýchodě země bude výsledek voleb velmi zajímavý a důležitý. Žije tam totiž početná kurdská menšina. Není ale jisté, zda tam nakonec bude mít své starosty celé volební období. V minulých letech totiž režim prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana prokurdské starosty z úřadů odstranil po obvinění z vazeb na teroristickou organizaci Strana kurdských pracujících (PKK) a nahradil je politiky z vládních stran.

V místních volbách v Turecku dnes může volit asi 61,4 milionu voličů, z toho milion mladých bude volit poprvé. Volební místnosti se uzavřou v 16:00 SELČ, první výsledky se očekávají kolem deváté večer. Na bezpečnost voleb podle ministerstva vnitra dohlíží na 600 000 policistů.

Reklama

Doporučované