Hlavní obsah

Moskva: USA neodpověděly pozitivně na náš klíčový požadavek

Foto: Corona Borealis Studio, Shutterstock.com

Západ obviňuje Rusko ze shromažďování vojenských sil u hranic s Ukrajinou. Ilustrační obrázek.

Reklama

aktualizováno •

Odpovědi USA na návrhy Ruska postrádají pozitivní reakci na klíčový požadavek nepřípustnosti rozšiřování NATO, uvedl ve čtvrtek podle agentury TASS ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Článek

Reakce USA dávají naději na zahájení vážného dialogu, ale pouze o druhořadých otázkách, nikoli o zásadních problémech, dodal šéf ruské diplomacie. Americký velvyslanec v Moskvě John Sullivan předal ruské diplomacii písemnou odpověď Washingtonu na požadavek Moskvy ohledně poskytnutí bezpečnostních záruk ve středu večer.

„Na hlavní otázku v tomto dokumentu není pozitivní reakce. Hlavním bodem je náš jasný postoj k nepřípustnosti dalšího rozšiřování NATO na východ a rozmístění útočných zbraní, které by mohly ohrozit území Ruské federace,“ uvedl Lavrov. Americká odpověď podle něj nicméně dává naději na zahájení vážného rozhovoru o vedlejších otázkách.

O dalších krocích Moskvy rozhodne prezident Vladimir Putin. Z Kremlu zaznělo, že existuje prostor pro pokračování dialogu se Spojenými státy, ale Washington ani podle mluvčího ruského prezidenta nezohlednil hlavní bezpečnostní požadavky Ruska. Moskva ovšem nechce dělat předčasné závěry, uvedl kremelský mluvčí Dmitrij Peskov.

Rusko podle něj potřebuje čas na analýzu odpovědi USA a NATO a se svými komentáři nebude spěchat, píše agentura TASS. Putin už písemné odpovědi četl, řekl Peskov novinářům.

Ukrajina předtím s americkou odpovědí vyslovila souhlas s tím, že zohledňuje postoje, které považuje za důležité.

Rusko v návrhu předloženém Spojeným státům v polovině prosince požadovalo od Američanů, aby zaručili, že nepřipustí další rozšíření NATO na východ, ukončí vojenskou spolupráci s bývalými sovětskými republikami, stáhnou z Evropy jaderné zbraně a nerozmístí tam žádné útočné zbraně, které by mohly ohrozit Rusko. Ruští představitelé opakovaně říkali, že očekávají od USA podrobnou odpověď na každý z osmi navržených bodů, připomněl ruský deník Kommersant.

Washington dal jasně najevo, že nehodlá jednat o ruských požadavcích, aby se jednotky NATO a zbraně stáhly z východu Evropy a aby se Západ zaručil, že se Ukrajina nikdy nepřipojí k NATO.

„Nic se nemění, nic se nezmění… Dveře NATO zůstávají otevřené,“ řekl ve středu v této souvislosti americký ministr zahraničí Antony Blinken. Uvedl, že dokument doručený ruské vládě je „pragmatický“ a obsahuje i řadu amerických návrhů. Odpověď na ruské požadavky prý byla sestavována ve spolupráci se spojenci USA. Ti podle Blinkena vidí dané otázky stejně jako Washington.

USA jsou připraveny „posunout se dál“, Rusko ale musí „deeskalovat“ a upustit od agresivní rétoriky, řekl americký ministr zahraničí. Spojené státy daly najevo ochotu debatovat například o kontrole zbrojení či opatření na budování důvěry, poznamenala agentura Reuters.

Bývalý ruský prezident a v současnosti lídr vládnoucí strany Jednotné Rusko Dmitrij Medveděv ve čtvrtek podle agentury TASS zopakoval, že NATO nedodrželo svůj slib nerozšiřovat se dál na východ, což z Ruska zaznívá dlouhodobě. „Říkají, že nic nepodepsali. Ale všichni víme, kdo komu dal takové sliby, taková ujištění,“ řekl Medveděv.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov dříve chtěl americkou odpověď zveřejnit, nicméně američtí diplomaté jej požádali, aby to nedělal, tvrdí Kommersant. Lavrov ve středu před ruskými poslanci prohlásil, že Moskva nemůže americký dokument zveřejnit, ale veřejnost v Rusku i v dalších zemích si zaslouží, aby byla informována o podstatě americké odpovědi.

Za Rusko se aktuálně podle agentury TASS postavila také Čína. „Oprávněné bezpečnostní obavy Ruska se musí brát vážně a musí být vyřešeny,“ uvedl podle agentury čínský ministr zahraničí Wang I po telefonátu se svým americkým protějškem Antonym Blinkenem. Wang vyzval k opuštění mentality studené války a vyjednávání s cílem dosáhnout udržitelné bezpečnostní rovnováhy v Evropě.

Reklama

Doporučované