Hlavní obsah

Válka na Ukrajině nebude, je přesvědčen Čech, který tam 15 let podniká

Foto: ČTK

Napětí kolem Ukrajiny opět vzrostlo. Místní jsou ale v klidu. Ilustrační foto.

Reklama

Život na Ukrajině běží normálně, lidé nestojí fronty na jídlo, na letištích je klid, říkají lidé z byznysu. CzechTrade přesto radí podnikatelům opatrnost: zařídit si platby předem a ve smlouvě počítat s mimořádnými okolnostmi.

Článek

„Při pohledu z Česka to vypadá, že přijde třetí světová válka, když se ale zeptáte Ukrajinců, dostanete úplně jiné informace. V zemi je klid,“ líčí osobní zkušenost český podnikatel Petr Žirovnický, spolumajitel společnosti Brunnthaller.

Na Ukrajině staví zemědělské stavby, aktuálně má v zemi rozjeté čtyři projekty, které jsou ve fázi povolování, stáje pro chov skotu a stáje pro chov prasat. „Všude je klid, žádné fronty na potraviny, celé to vnímám jako politickou hru mocností o vliv a soupeření tamních oligarchů. Sami Ukrajinci mi říkají, že válka nebude,“ popsal Petr Žirovnický pro SZ Byznys.

Že země žije „normálně“, uvedla také přímo z Kyjeva ředitelka tamní kanceláře CzechTrade Oksana Antonenko. Podnikatelům však radí obezřetnost.

„Exportérům doporučujeme, aby všechny dodávky realizovali na základě platby předem a při sestavování smluv s právníky detailně konzultovali bod ‚nastání mimořádných okolností‘, kdyby se poměry náhle změnily. Zatím je to pro firmy nejsnazší opatření, jak alespoň částečně předejít možným nepříjemnostem,“ doporučila Oksana Antonenko.

Přibližně 30 podniků na Ukrajině založilo obchodní pobočku nebo společný podnik s ukrajinským partnerem, shrnuje ředitelka zahraniční kanceláře CzechTrade Ukrajina. „Většina českých zástupců pobývá na místním trhu střídavě – dva týdny na Ukrajině a dva týdny v Česku. Zatím jsme nezaznamenali, že by docházelo k omezení působnosti obchodních poboček nebo společných podniků.“

„Obchodní případy EGAP na Ukrajině nevykazují v souvislosti s aktuálními událostmi závažné nedostatky. Českým exportérům jsme připraveni nadále pomáhat prostřednictvím pojišťovacích produktů i konzultacemi,“ doplňuje Jan Černý, mluvčí Exportní a garanční pojišťovací společnosti (EGAP).

Česko-ukrajinské obchodní vztahy

Na ukrajinském trhu pravidelně obchoduje přes 250 českých podniků.

Většina z nich realizuje obchodní aktivity přes místního zástupce nebo dovozce a přibližně 30 podniků na Ukrajině založilo obchodní pobočku nebo společný podnik s ukrajinským partnerem.

  • Celkový vývoz z ČR na Ukrajinu: 31,7 mld. Kč (leden–listopad 2021)
  • Celkový dovoz z Ukrajiny do ČR: 37,7 mld. Kč (leden–listopad 2021)

Zdroj: CzechTrade

Pracovníci z Ukrajiny patří na českém pracovním trhu tradičně k těm, o něž je největší zájem. „Již jsme zaznamenali první dotazy ze stran klientů. Nejčastěji se ptají, zda je bezpečné v současné době vycestovat na Ukrajinu na výběrová řízení. Dále se obávají nemožnosti příjezdu zaměstnanců, které si již vybrali a ti nyní čekají na vyřízení zaměstnanecké karty,“ popsal pro SZ Byznys Tomáš Řehák, manažer zahraničního náboru ManpowerGroup.

Napětí okolo dění na Ukrajině roste několik posledních dnů. Na českém Ministerstvu zahraničí situaci sleduje krizový štáb.

USA oznámily, že ze země stahují část diplomatů a jejich rodin. Ukrajinští představitelé opakovaně uvedli, že se bojí možné ruské invaze do země. Podobné obavy má i EU. Naopak Rusko ze zvyšování napětí viní Západ.

Reklama

Doporučované