Hlavní obsah

V boji s Rusy padl Čech, potvrdil Lipavský

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Na Donbasu ve válce Ruska s Ukrajinou v pátek padl první český dobrovolník, který se zapojil do pomoci ukrajinským ozbrojeným silám. Podle zpráv ze sociálních sítí jde o muže z Třebíče.

Článek

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) potvrdil informaci o úmrtí českého občana na Ukrajině. Muž přišel o život v pátek na Donbasu v bojích s ruskou armádou. Podle dostupných informací byl prvním zabitým z českých dobrovolníků, kteří se připojili k ukrajinským ozbrojeným silám.

„Mohu potvrdit, že na Ukrajině zemřel jeden český občan, že se to odehrálo v Doněcké oblasti,“ řekl novinářům Lipavský. Podle něj okolnosti úmrtí Ministerstvo zahraničí nadále prověřuje, je v kontaktu s ukrajinskými úřady a snaží se kontaktovat rodinu zemřelého, jehož tělo má být v neděli převezeno do oblasti Charkova. „Zítra (v neděli) by mělo být převezeno tělo tohoto občana do Charkovské oblasti,“ dodal ministr.

Obětí byl podle informací ze sociálních sítí muž z Třebíče. Česká televize uvedla, že zemřel po zásahu minometným granátem, na Ukrajině působil několik měsíců. Ruská tisková agentura TASS dnes napsala, že Rusové zničili shromaždiště „zahraničních žoldnéřů“ u Charkova.

Povolení prezidenta Miloše Zemana začlenit se do ukrajinské armády získala v květnu stovka českých dobrovolníků, podrobnosti o skutečném počtu ale nejsou k dispozici. Podle informací Hradu z 11. května hlava státu povolila vstup do ukrajinských ozbrojených sil 103 Čechům. Dalším dvěma stovkám žádostí nevyhověla. Premiér Petr Fiala (ODS) se na začátku března se Zemanem dohodl, že lidem, kteří odjedou bojovat za Ukrajinu, mohou garantovat beztrestnost abolicí.

Čeští dobrovolníci se do bojů na Ukrajině, která čelí ruské agresi od 24. února, zapojili zřejmě měsíc po vypuknutí konfliktu. Koncem března se objevily snímky, které některé z nich zachytily v Irpini u Kyjeva.

Reklama

Doporučované