Hlavní obsah

Na íránskou zbrojovku zaútočily drony. Američané podezřívají Izrael

Foto: Profimedia.cz

Snímek z útoku na íránskou zbrojovku.

Reklama

aktualizováno •

V sobotu v noci došlo v Íránu k útoku dronů na zbrojovku v centrálním městě Isfahán. Detaily jsou nejasné, úřady tvrdí, že nevznikly vážné škody. Američané z útoku podezírají Izrael.

Článek

Íránská protivzdušná obrana v sobotu pozdě večer sestřelila tři bezpilotní letouny poblíž zbrojovky v centrálně položeném městě Isfahán. Uvedla to dnes agentura AP s odvoláním na státní média a íránské ministerstvo obrany.

Útok podle úřadů způsobil jen menší škody na střeše zbrojovky. Co se ale stalo ve skutečnosti, se zatím neví. Na videozáznamu, který zveřejnila íránská média, byl vidět záblesk světla a záchranná vozidla a hasičské vozy před továrnou. Měla být také slyšet silná exploze. Na sociálních sítích se šíří nepotvrzené zprávy o dalších explozích jinde v Íránu.

Podezření z útoků na íránskou klíčovou infrastrukturu a vojenské cíle dlouhodobě míří na Izrael. Momentálně má nicméně Írán napjaté vztahy i s Ázerbájdžánem.

Podle anonymních zdrojů listu Wall Street Journal americká administrativa předpokládá izraelskou roli v útoku. Jeden z amerických představitelů to pod podmínkou anonymity řekl i agentuře Reuters.

Izraelská strana už dříve prohlásila, že je ochotna zaútočit na íránské cíle, pokud selže diplomacie a nepodaří se omezit teheránský jaderný nebo raketový program. Mluvčí Pentagonu brigádní generál Patrick Ryder uvedl, že do úderů v Íránu nebyly zapojeny žádné americké vojenské síly.

Izrael nechtěl událost komentovat, vyjádřila se ale Ukrajina. „Logika války je neúprosná a vražedná. Přísně vystavuje účet jejím autorům a komplicům,“ uvedl poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Ukrajina loni vyhostila íránského velvyslance za to, že podle západních rozvědek Teherán dodává Moskvě drony, které pak ruská armáda používá při útocích na ukrajinskou infrastrukturu. To Teherán popírá. Přiznal však dodávku bezpilotních prostředků Rusku ještě před válkou na Ukrajině.

Souběžně s útokem došlo také k požáru rafinerie v severoíránském městě Tabríz. Podle agentury IRNA se při něm zranil jeden člověk. Jestli spolu události souvisejí, se neví.

Zemi navíc zasáhlo i zemětřesení o síle 5,9 stupně, při němž zemřeli nejméně tři lidé a stovky se zranily.

K útokům na íránská vojenská a výzkumná nebo průmyslová zařízení dochází v posledních letech opakovaně a Teherán z nich viní Izrael. Ten považuje Írán za největší ohrožení své existence a poukazuje zejména na nebezpečí íránského jaderného programu.

Reklama

Související témata:

Doporučované