Hlavní obsah

Video: Na jihu Číny se zřítilo letadlo se 132 lidmi na palubě

Bez komentáře: Letoun Boeing 737 havaroval ve venkovské oblasti poblíž města Wu-čou. Zástupce záchranářů uvedl, že se letadlo zcela rozpadlo. Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Letadlo společnosti China Eastern Airlines se 132 lidmi na palubě havarovalo v horách na jihu Číny. Aerolinky kvůli nehodě dočasně odstaví z provozu všechna letadla typu Boeing 737-800.

Článek

Letoun Boeing 737 havaroval ve venkovské oblasti poblíž města Wu-čou v oblasti Kuang-si, uvedla státní televize CCTV. Na místo dorazily záchranné týmy.

Čínská média původně uváděla, že v letadle bylo v době neštěstí 133 lidí, později počet o jednu osobu snížila a sdělila, že na palubě se nacházelo 123 cestujících a devět členů posádky. Nebyl mezi nimi žádný cizinec.

Úřady se obávají, že nikdo nepřežil, letecká společnost podle agentury AFP potvrdila mrtvé, ale jejich počet zatím neupřesnila.

Čínská média citují zástupce záchranářů, podle nichž se letadlo zcela rozpadlo. Po nehodě vypukl požár, který spálil porost bambusu. Hasičům se ho podařilo uhasit.

Příčina nehody zatím není známá. Prezident Si Ťin-pching vyzval vyšetřovatele, aby co nejdříve zjistili příčinu nehody a zajistili naprostou bezpečnost letového provozu. Událost ho prý šokovala.

Agentura Reuters s odkazem na server Flightradar24 píše, že se jednalo o šest let starý Boeing 737-800. Stroj, který odstartoval ve 13:11 místního času (6:11 SEČ), po 14:20 místního času (7:20 SEČ) ztrácel rychlost a následně začal prudce klesat. Nad městem Wu-čou byl s letadlem ztracen kontakt.

Ještě ve 14:20 bylo letadlo ve výšce 8869 metrů, po dvou a čtvrt minutách už kleslo do 2766 metrů a o dalších 15 sekund později už bylo pouze ve výšce necelého kilometrů, což je zároveň poslední záznam.

Letecké nehody v době, kdy je letadlo v plné výšce, bývají neobvyklé. Ze statistik společnosti Boeing podle agentury Reuters vyplývá, že v letech 2011 až 2020 v této fázi letu došlo jen ke 13 procentům smrtelných nehod komerčních letadel. Většina se stane až při konečném přiblížení nebo při přistávání.

Internetové stránky společnosti China Eastern Airlines a čínské pobočky Boeingu se po nehodě přebarvily do černobílé, firmy tak chtějí vyjádřit úctu předpokládaným obětem. Aerolinky už oznámily, že dočasně odstaví všechna letadla typu Boeing 737-800, píše čínské státní médium CGTN.

Čína patří v posledních letech v bezpečnosti letecké dopravy k nejlepším na světě, píše agentura Reuters. Poslední smrtelná nehoda civilního tryskového letadla se tam stala v roce 2010, kdy za špatné viditelnosti havarovalo letadlo společnosti Henan Airlines, když se blížilo k letišti v I-čchunu. Z 96 lidí na palubě 44 zahynulo.

Společnost China Eastern Airlines patří mezi trojici největších čínských aerolinií. Létá na řadě domácích i mezinárodních tras a obsluhuje 248 různých destinací, píše Reuters.

Reklama

Související témata:

Doporučované