Hlavní obsah

Na panství královské rodiny mizí divoká zvířata, policie tam nesmí

Foto: Profimedia.cz

Britská královna Alžběta II. při návštěvě sídla Sandringham, foceno 25.prosince 2015.

Reklama

Ochránci zaregistrovali řadu podezřelých případů úmrtí chráněných druhů zvířat na panství britské královské rodiny. Média ve Spojeném království upozorňují na zákony, které zabraňují vyšetřovat královskou rodinu.

Článek

Pozemky britské královské rodiny chrání až desítky zákonů, které kupříkladu znemožňují, aby na ně bez souhlasu královny vstoupila policie. Upozorňuje na to britský deník The Guardian.

Policie bez souhlasu nesmí na pozemcích vyšetřovat některé trestné činy, jako je znečišťování životního prostředí nebo pytlačení či jiná újma divokým zvířatům. Žádný jiný vlastník půdy v Británii takovou výjimku nemá.

List to ilustruje na případu, který se stal téměř před 15 lety. Na podzim roku 2007 se strážce divoké zvěře v přírodní rezervaci spadající pod hrabství Norfolk vydal s přítelem pozorovat dvě samice motáka, vzácného dravce. Ty se pravidelně večer vracely na své hnízdo.

Princ Harry zrovna lovil kachny

Po setmění uslyšel výstřel z brokovnice. Moták okamžitě spadl a ztratil se z jeho dohledu. Asi za 30 vteřin se ozval další výstřel a na zem dopadl i druhý dravec.

Výstřel měl vycházet z královnina venkovského sídla Sandringham, které s rezervací hraničí. V té době tam lovil princ Harry s blízkým přítelem kachny.

The Guardian upozorňuje, že způsobit zranění motáka je ve Spojeném království trestným činem, za který hrozí pachatelům až šest měsíců vězení nebo pokuta pět tisíc liber. Jde totiž o jednoho z nejvzácnějších ptáků v zemi.

Strážce v Norfolku o incidentu neprodleně informoval správce státní organizace Natural England. Ti zavolali policii i Královskou společnost pro ochranu ptáků, jenže jejich snaha o okamžité vyšetřování byla podle zápisů v dokumentech marná.

Dravce ani svědky nenašli

Policie je upozornila, že pro vstup do Sandringhamu musí mít povolení. To se jim ale na místě získat nepodařilo, a když se tam brzy ráno vrátili dva policisté a vyšetřovatelé Královské organizace na ochranu ptáků (RSPB), zjistili, že už je ale někdo předběhl.

„Pár lidí už tu bylo: Muž a žena s Land Roverem a osmi psy, kteří důsledně procházeli okolí. Když jsme s nimi mluvili, říkali, že tam jsou na žádost panství, aby našli kachny zastřelené předchozí večer,“ napsal tehdy na blogu Mark Thomas, vyšetřovatel RSPB.

Několik dní po incidentu se dostal k výslechu i princ Harry a další klíčoví svědci. Tvrdili, že o zastřelených dravcích nic nevědí. Prokuratura později vyšetřování ukončila s tím, že k události neexistují žádní svědci. Těla ptáků se nikdy nenašla.

List The Guardian takový výsledek dává na vrub zákonům, jenž královské pozemky chrání. Novela, která opatření zakotvila, začala platit jen rok před událostmi v Norfolku. Mimo jiné garantuje královně v takových případech osobní imunitu.

Historie panství Sandringham

Královské sídlo Sandringham bylo podle interních dokumentů Natural England předmětem vyšetřování už několikrát. Mezi roky 2005 a 2016 tu policie řešila šest případů přestupků proti volně žijícím zvířatům.

Na panství a na okolních pozemcích šlo o smrt jestřába, krahujce, luňáka, sovy pálené i motáka bahenního. Ze všeho nakonec vzešlo pouze jedno trestní stíhání.

Panství také dostalo oficiální varování poté, co došlo k otravě krahujce kvůli nesprávnému zacházení s vysoce toxickými chemikáliemi a jejich nezákonnému skladování.

Naposledy v roce 2016 královnino panství přiznalo, že se zbavilo těla jestřába. Toho údajně našel zahradník ve velmi špatném stavu. Krátce nato měl pták zahynout. Tělo ale policie prozkoumat nestihla a příčina smrti tak jasná není.

Sova v pasti na krysy

Skandály okolo panství v Británii vyvolaly diskuze už v roce 2006. Dean Wright, jeden z myslivců Sandringhamu, se přiznal ke zmrzačení sovy bělohlavé v ocelové pasti na krysy.

Sova byla kvůli zraněním utracena a Wright musel za škody zaplatit asi tisíc liber. Čelil také obvinění z dalších tří trestných činů souvisejících s divokou zvěří, ale všechna byla později stažena.

Letos v červenci královská rodina oznámila, že se Sandringham stane domovem pro potomky ohroženého druhu kadeřávka, který je někdy přezdíván jako „panda Spojeného království“.

Pověst má ale panství jinou. Například v prohlášení vysokého představitele státní ochranářské organizace Natural England z roku 2007 se píše, že je Sandringham pytláckým hotspotem.

„V této lokalitě došlo k řadě vážných incidentů s divokými zvířaty, které vyšetřovala policie Norfolk nebo Natural England, jako například odchyt zvířat pomocí pasti nasazené na tyči, otravy i za možného použití jedů proti hlodavcům,“ upozorňoval ochranář kolegy.

Reklama

Doporučované