Hlavní obsah

Na pařížském Lyonském nádraží útočil muž nožem, tři lidé jsou zraněni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Lyonské nádraží. Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Francouzské policii se podařilo zadržet podezřelého muže.

Článek

Na pařížském Lyonském nádraží (Gare de Lyon) v sobotu ráno útočník zranil nožem a kladivem tři lidi, jednoho z nich vážně. S odkazem na sdělení policie o tom informovala agentura AFP. Policisté zadrželi podezřelého muže, který zřejmě trpí psychickými problémy. Podle agentury AP čin přidělává starosti pařížským bezpečnostním složkám před začátkem olympijských her, které město uspořádá za šest měsíců.

Podle zprávy policejní prefektury se útok odehrál kolem osmé hodiny ranní. Vážně zraněný není ohrožen na životě. „Podezřelý během útoku nekřičel žádná náboženská hesla,“ sdělil policejní zdroj. Podezřelý muž strážníkům předložil italský řidičský průkaz. Agentura AFP uvedla, že muž je původem z Mali a podle jejího zdroje má v dokladech napsáno, že se narodil 1. ledna 1992.

Prostor mezi halami jedna a tři byl dočasně nepřístupný, uvedla agentura AFP s odkazem na železničního provozovatele SNCF na sociální síti X. „Provoz je zpomalen mezi pařížským nádražím Gare de Lyon a Montargis a mezi Gare de Lyon a Montereau,“ dodalo SNCF.

Útočníka nejprve přemohli kolemjdoucí. Následně na místo dorazila drážní a posléze kriminální policie. Místo je nyní ohrazené, pohybuje se na něm více než desítka uniformovaných strážců zákona a další osoby v civilním oblečení s oranžovými páskami. Ministr vnitra Gérald Darmanin označil útok na sociálních sítích za „neúnosný čin“ a poděkoval těm, kteří útočníka zadrželi.

Na pařížských nádražích v minulosti došlo k několika útokům na cestující, které neměly teroristické pozadí. Po říjnovém útoku mladého islamisty, který nožem zabil učitele v severní Francii, země vyhlásila nejvyšší stupeň teroristické pohotovosti. V polovině ledna byl však stupeň pohotovosti opět snížen. Naposledy na začátku prosince útočník hlásící se k radikálnímu islamismu zabil poblíž Eiffelovy věže německého turistu a dva další lidi zranil.

V Paříži 26. července začnou letní olympijské hry. Do města se chystá 10.500 sportovců a miliony návštěvníků, což pro pořadatele představuje velkou bezpečnostní výzvu.

Reklama

Související témata:

Doporučované