Hlavní obsah

Na pozadí války na Ukrajině se sbližují odvěcí rivalové: Turecko a Řecko

Foto: Profimedia.cz

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Reklama

Turecko a Řecko se na pozadí krize na Ukrajině dohodly na zlepšení vztahů, a to i přes dlouhodobé neshody, které tyto dvě členské země NATO mají.

Článek

Po nedělní schůzce tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a řeckého premiéra Kyriakose Mitsotakise o tom informoval úřad tureckého prezidenta.

Obě země hrají klíčovou roli v bezpečnostní situaci v Evropě, která se po ruské invazi proměňuje, a jejich intenzivnější spolupráce by tak měla pro region přínos, dodal podle agentury Reuters prezidentský úřad v prohlášení.

Turecko sdílí s Ruskem i Ukrajinou námořní hranici v Černém moři. Má s oběma zeměmi dobré vztahy a nabídlo se, že bude v konfliktu prostředníkem.

„Navzdory neshodám mezi Tureckem a Řeckem bylo na schůzce dohodnuto, že komunikační kanály zůstanou otevřené a že se zlepší oboustranné vztahy,“ uvádí se mimo jiné v prohlášení.

Ankaru a Atény už léta dělí spory v různých oblastech - od nároků ve Středozemním moři až po vzdušný prostor a migraci. Po pětileté přestávce se Řecko a Turecko v loňském roce dohodly na obnovení rozhovorů s cílem vyřešit neshody ve Středomoří, ale zatím se podařilo dosáhnout jen malého pokroku.

Řecko uvedlo, že obě strany kladou důraz na budování pozitivní agendy především v oblasti hospodářství. „Naše velké neshody nelze překonat jen tak,“ řekl Mitsotakis konstantinopolskému patriarchovi Bartoloměji po setkání s Erdoganem.

„Věřím, že jsme položili základy pro zlepšení našich vztahů,“ řekl a dodal, že pokud dojde k výraznému pokroku, Řecko by mohlo na podzim uspořádat zasedání rady pro spolupráci na vysoké úrovni. Tento mechanismus dvojice zemí zřídila pro své sbližování v roce 2010.

V roce 2020 hrozila vzájemná konfrontace, když Turecko vyslalo vrtnou loď do sporných vod Středozemního moře. Situace se uklidnila poté, co Ankara plavidlo stáhla, a sousedé v lednu 2021 obnovili jednání. V 60 kolech rozhovorů v letech 2002 až 2016 dosáhli jen malého pokroku, připomíná agentura Reuters.

Reklama

Doporučované