Hlavní obsah

Nacista sklízel ovace v kanadském parlamentu, předseda odstoupil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Video z pátečního vystoupení ukrajinského prezidenta v kanadském parlamentu.Video: cpac.ca

 

Reklama

aktualizováno •

Předseda Dolní sněmovny kanadského parlamentu Anthony Rota se omluvil za oslavování činů muže, který v druhé světové válce bojoval v nacistické dobrovolnické divizi – a na svou pozici rezignoval.

Článek

Při návštěvě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského se v pátek v kanadském parlamentu mimo jiné vzdával hold „ukrajinskému a kanadskému hrdinovi“ z druhé světové války Jaroslavu Hunkovi. Později se však ukázalo, že muž bojoval ve 14. granátnické divizi Waffen-SS, útvaru složeném především z ukrajinských dobrovolníků, který podléhal nacistickému velení.

Hunkovi podle záběrů z místa tleskal vestoje celý sál včetně samotného Zelenského a kanadského premiéra Justina Trudeaua. Záběry se i s kontextem rychle dostaly na sociální sítě a do médií a vyvolaly silnou kritiku.

Podle BBC se ozvala například kanadská židovská organizace CIJA, která uvedla, že je „hluboce znepokojená“ oslavováním veterána, který bojoval po boku těch, již se podíleli na genocidě.

Za skandál se nakonec omluvil předseda sněmovny Anthony Rota z Trudeauovy Liberální strany, který v pátek muže představil jako „hrdinu“. Následující den Rota po setkání s lídry ostatních stran z funkce odstoupil.

„Posléze jsem se dozvěděl víc informací, kvůli kterým svého rozhodnutí (vzdát hold Hunkovi) lituji,“ řekl Rota s tím, že veterán pochází ze stejného okresu jako on, a „proto se o něm dozvěděl“.

Rota také uvedl, že šlo o čistě jeho vlastní iniciativu a nikdo další o plánu vzdát hold Hunkovi nevěděl.

„Moje nejhlubší omluva patří zejména židovským komunitám v Kanadě i jinde ve světě. Přejímám za své činy plnou zodpovědnost,“ dodal bez dalších podrobností. CIJA omluvu Roty „ocenila“ a zdůraznila, že nic podobného už se nesmí stát.

Tlaku a výzvám k omluvám čelil i kanadský premiér. Trudeau však řekl, že pozvání veterána bylo chybou Roty samotného a že „je dobře, že se za to omluvil“.

Při návštěvě Zelenského kanadský premiér Trudeau oznámil, že Kanada pošle Ukrajině v příštích třech letech vojenskou pomoc v hodnotě 650 milionů kanadských dolarů (asi 11 miliard korun).

Na Hunkovu přítomnost na zasedání si stěžovala i ruská ambasáda v Ottawě. „Rozhodnutí norimberského tribunálu, které je integrální součástí mezinárodního práva, uznalo SS jako zločineckou organizaci. Uctěním člena tohoto zločineckého uskupení kanadská vláda a členové parlamentu neporušili jenom morální, ale i legální normy,“ oznámila podle agentury TASS. Kanadskému ministerstvu zahraničí poslala protestní nótu.

Aktualizace: Doplnili jsme informaci o odstoupení šéfa dolní komory kanadského parlamentu Anthonyho Roty .

Reklama

Doporučované