Hlavní obsah

Nahrávka: Ruský voják chladnokrevně líčí plán na podřezávání Ukrajinců

Foto: Profimedia.cz

Billboard v Petrohradu, který má Rusy motivovat ke vstupu do armády. „Sloužit Rusku je ta pravá práce,“ stojí na něm.

Reklama

Ukrajinská civilní kontrarozvědka SBU zveřejnila odposlechnutý rozhovor, na kterém ruský voják na donbaské frontě vypráví o krutostech páchaných na válečných zajatcích z Ukrajiny.

Článek

Na nahrávce telefonického hovoru údajný voják ruských invazivních sil mluví s neznámou ženou. Líčí jí to, jak se na východní, čili donbaské frontě Rusové brutálně zbavují „nepotřebných“ ukrajinských válečných zajatců.

„Pak půjdu v klidu spát“

Voják tvrdí, že zajatce, od kterých získali informace, už nemá smysl dál zadržovat. „Je potřeba se jich zbavit,“ říká. Mluví o tom, že zajatcům se prořezávají hrdla.

Takových případů má prý za sebou víc. „Zavolají mě. Já podříznu jeho krk,“ říká na nahrávce i s podrobnějším popisem postupu. Případně jim přiloží za ucho automatickou zbraň.

„Takových mám už za sebou několik. Teď se s tebou budu bavit, pak půjdu udělat práci a pak půjdu v klidu spát,“ říká muž ženě.

Podle SBU patří hlas na nahrávce osmadvacetiletému Jegenijovi Sučkovi z ruské Novgorodské oblasti, který se dostal na frontu loni na podzim kvůli mobilizaci. Od té doby má být na pozici v Charkovské oblasti.

„SBU pracuje na tom, aby Sučko a každý další ruský válečný zločinec byl za svá zvěrstva spravedlivě potrestán,“ uvádí SBU. Ukrajinské bezpečnostní složky vyšetřují více než 35 tisíc případů možných válečných zločinů.

V dubnu se na internetu objevilo video s údajnou brutální vraždou ukrajinského zajatce. Na záběrech je vidět, jak ruský voják nebo žoldák nožem usekne hlavu ukrajinskému vojákovi, který byl v té době ještě naživu.

Americká televize CNN následně informovala o dalších dvou videích zachycujících brutální vraždu ukrajinských válečných zajatců.

Reklama

Doporučované