Hlavní obsah

Uřezané hlavy i ruce. Ukrajina slibuje trest „zrůdám“ z ukrutných videí

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinští vojáci při výměně zajatců s Ruskem (ilustrační snímek).

Reklama

Jedno video ukazuje, jak údajní příslušníci ruské armády uřízli hlavu živému člověku v uniformě s ukrajinskými znaky. Druhé zobrazuje sťaté mrtvoly dvou ukrajinských vojáků ležící na zemi vedle zničeného vojenského vozidla.

Článek

V uplynulém týdnu se na sociálních sítích objevila dvě videa, která údajně ukazují sťaté ukrajinské vojáky, píše americký web CNN. Podle něj se ale zdá, že obě události spolu přímo nesouvisí. Jedno video vypadá, jako že vzniklo nedávno, druhé zřejmě pochází už z léta.

První video se 8. dubna objevilo na ruské sociální síti VKontakte, údajně ho natočili ruští žoldnéři z Vagnerovy soukromé armády. Záběry ukazují sťaté mrtvoly dvou ukrajinských vojáků. Redakce Seznam Zpráv se rozhodla záznam nezveřejňovat kvůli jeho přílišné brutalitě.

Na videu je za kamerou slyšet hlas, zřejmě zkreslený, aby se nedal identifikovat mluvčí. „(Obrněné vozidlo) dostalo na frak od miny,“ říká hlas mluvící rusky a dodává posměšné poznámky. Na videu se zdá, že mrtví vojáci mají i uřezané ruce.

Podle proruských účtů, které záběry hojně sdílejí na sociálních sítích, video vzniklo poblíž Bachmutu v Doněcké oblasti, jenž je už mnoho měsíců dějištěm nejzuřivějších bojů. Velkou část ruských sil tam tvoří právě vagnerovci.

Druhé video, které se objevilo na twitteru, je rozmazané. Údajně je na něm vidět ruský bojovník, jak nožem řeže hlavu ukrajinskému vojákovi. Hlas na začátku videa naznačuje, že oběť byla zřejmě na začátku hrůzného činu ještě naživu.

Ukrajinská mobilizace

Ukrajinská armáda musí doplňovat stavy nucenou mobilizací, což s sebou nese jisté potíže. Akutní nedostatek lidí je ale podle dostupných informací daleko.

Nezávislý server Meduza píše, že není známo, kdo jsou postavy na videu ani kdo ho natočil. Nahrávka se podle něj rozšířila na ruských telegramových kanálech podporujících vojenskou agresi Moskvy na Ukrajině a šíří se také na ukrajinských účtech.

Obličeje mužů na videu, které se na sociálních sítích objevilo v úterý večer, zakrývají masky. Rozpoznat ale jdou uniformy s bílými stužkami – které na Ukrajině používá ruská invazní armáda.

Na uniformě jejich oběti je naopak zřetelně vidět žlutá stužka, kterou ve válce používá ukrajinská armáda. Na záběrech jsou jasně patrné zelené listy, takže je možné, že mohly vzniknout už před nějakou dobou, upozornil web Sky News.

Ukrajina zahájila vyšetřování

Ukrajinská bezpečnostní služba (SBU) uvedla, že kvůli videu údajné dekapitace zahájila oficiální vyšetřování podezření na mimosoudní popravu. „Tyto zrůdy najdeme… Rozhodně budou potrestáni za to, co udělali,“ řekl šéf SBU Vasyl Maljuk.

Krátce poté, co se video v úterý objevilo, se k němu vyjádřil i Andrij Jermak, hlavní poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. „Za všechno bude vyvozena odpovědnost,“ napsal na twitteru.

Jermak nejprve neuvedl, čeho přesně se jeho příspěvek týká. Oficiální kanál ukrajinské vlády na sociální síti Telegram zpětně potvrdil spekulace ukrajinských médií, že tweet byl přímým odkazem na „další video popravy, které zveřejnili Rusové“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pak uvedl, že svět musí záběry vidět. „Toto je video Ruska takového, jaké je,“ řekl Zelenskyj ve videu zveřejněném na Telegramu. „Je něco, co nikdo na světě nemůže ignorovat: jak snadno tato zvířata zabíjejí. Na nic nezapomeneme a vrahům neodpustíme,“ napsal v příspěvku a slíbil, že viníci neuniknou právní odpovědnosti.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba napsal na twitter: „Na internetu koluje hrůzné video, na kterém ruští vojáci uřezávají hlavu ukrajinskému zajatci. Je absurdní, že Rusko, které je horší než ISIS, předsedá Radě bezpečnosti OSN.“

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve středu prohlásil, že video je „hrozné“, ale „nejprve je třeba ověřit pravost“ záběrů. „Samozřejmě, že jsou to hrozné záběry. Může to být důvodem k tomu, abychom prověřili, zda je to pravda, nebo ne, zda se to odehrálo, a pokud ano, tak kde a na jaké straně,“ prohlásil Peskov na pravidelné tiskové konferenci.

Z uniklých amerických dokumentů

Smrt prezidentů, změna ruského vojenského velení, útok na Kreml. To jsou situace, které by podle uniklých amerických dokumentů zásadně změnily průběh války na Ukrajině. Washington si vypracoval analýzu toho, co by následovalo.

EU podle agentury ČTK zatím nemá informace o pravdivosti videa, ale pokud se potvrdí, bude to další důrazná připomínka nelidské povahy ruské agrese. Novinářům to řekla mluvčí šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella Nabila Massraliová.

Podobné zprávy z minulosti

Už v pondělí o brutálním chování ruských žoldnéřů informoval i americký Institut pro studium války (ISW). Napsal, že vagnerovci „údajně pokračují v páchání válečných zločinů stínáním hlav ukrajinských vojáků v Bachmutu“, přičemž odkázal na starší fotografii sdílenou na proruských sociálních sítích, na níž je vidět něco, co vypadá jako uříznutá hlava upevněná na hrotu.

ISW informoval o podobných incidentech v Popasne v Luhanské oblasti, kde Vagnerova soukromá armáda operovala už na začátku války.

Některé proruské účty na sociálních sítích vinu ruské armády odmítají a tvrdí, že za uřezané hlavy jsou zodpovědné samy ukrajinské síly, které se snaží zabránit identifikaci vojáků.

Analýza ruské armády

Ruská armáda ze svých skladů vytahuje stařičkou bojovou techniku. Nové tanky nestíhá vyrábět, bude si vypomáhat například stroji T-54 vyráběnými od roku 1945. Zastaralé tanky ovšem těm současným nemohou konkurovat.

Podobně se už v lednu vyjádřil šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin, když jeho bojovníci tvrdili, že našli těla s uříznutýma rukama a sťatými hlavami poblíž Bachmutu, připomněl web CNN.

Kyjev dlouhodobě obviňuje Rusko z páchání válečných zločinů, což Moskva popírá. V březnu se na sociálních sítích rozšířilo video, které údajně zachycuje zavraždění ukrajinského válečného zajatce ruskými vojáky. Neozbrojený muž pronese slova „Sláva Ukrajině“, načež ho ruští vojáci s vulgárními výkřiky zastřelí (více zde).

V červenci loňského roku se na internetu šířilo video, na němž ruský voják mučí ukrajinského válečného zajatce a kastruje ho. Dmytro Lubinec, zmocněnec ukrajinského parlamentu pro lidská práva, tehdy uvedl, že připravuje zprávu pro OSN, Evropský výbor pro prevenci mučení a Mezinárodní červený kříž ohledně mučení příslušníků ukrajinských ozbrojených sil ze strany okupantů.

Reklama

Doporučované