Hlavní obsah

Tváří v tvář smrti provolal Slávu Ukrajině. Popravený zajatec už asi má své jméno

Bez komentáře: Nahrávka popravy ukrajinského válečného vězně. Redakce se pro jejich syrovost rozhodla zveřejnit jen výseč ze záběrů, které kolují po sítích.Video: twitter/ukrpravda_news

 

Reklama

aktualizováno •

Ruští vojáci na místě zastřelili neozbrojeného ukrajinské válečného vězně poté, co zvolal slova „Sláva Ukrajině“. A ještě si popravu natočili. K padlému bojovníkovi se přihlásilo vícero rodin, úřady opravily původní identifikaci.

Článek

Ukrajinská média v úterý informovala o nahrávce, která obletěla sociální sítě. Nedatovaný záznam odkudsi z lesa zachytil chladnokrevnou popravu ukrajinského válečného zajatce.

Na záběrech je vidět, jak voják, který padl do zajetí, kouří. Poté, co vyfoukne cigaretový dým, prohlásí: „Sláva Ukrajině!“ Obratem třeskne salva. Neozbrojený Ukrajinec padá k zemi. Zvuk střelby pokračuje. Na pozadí je slyšet ruštinou pronesené: „Jsi děvka. Zemři děvko.“

Jde o natolik drastickou situaci, že se redakce rozhodla nezveřejnit kompletní záběry, v úvodním videu si můžete pustit jen začátek popsané popravy.

Ukrajinská média citovala vrcholné představitele Kyjeva, podle kterých je záznam dalším důkazem o válečných zločinech, jichž se Rusové během už déle než rok trvající agrese na Ukrajině dopouštějí.

Ukrajinské velení však připustilo, že nezná pozadí nahrávky. Není zřejmé, kdy a kde se událost odehrála, ani kdo je popravený voják. Toho nejprve armáda identifikovala jako Tymofije Šaduru, aby o den později zveřejnila, že jde spíše o Oleksandra Macijevského. První identifikaci potvrdila sestra, druhou matka a spolubojovníci.

O autenticitě záznamu Kyjev nepochybuje.

Příběh muže, který smrt přijal s odvahou a ve stoje, jen znovu ilustruje, jak obtížné je ve válečných podmínkách ověřovat informace z terénu. A v jakém zoufalství žijí rodiny pohřešovaných vojáků, které netuší, kde jejich blízcí skončili.

Příběh Tymofije Šadury

Ukrajinská armáda odhalila možnou identitu muže jen pár hodin poté, co se nahrávka objevila.

Z armádních zdrojů citovala stanice BBC s tím, že se jedná o Tymofije Šaduru, který byl naposledy viděn nedaleko Bachmutu na východě Ukrajiny. Tedy místa, o kterém se mluví jako o „mlýnku na maso“. Boje tu probíhají už dlouhé měsíce; jsou nesmírně krvavé, obě strany mají velké ztráty.

„Šadura je pohřešován od 3. února po bojích u města Bachmut. Tělo našeho vojáka je na dočasně okupovaném území,“ uvedla dnes v prohlášení 30. mechanizovaná brigáda. A dále, že identifikace těla bude dokončena, až se oblast vrátí pod ukrajinskou kontrolu a bude možné vyzvednout pozůstatky.

Ještě předtím, než jméno popraveného zveřejnila armáda, se na BBC obrátila sestra Tymofije Šadury. Řekla, že je na záběrech právě její bratr. A že Tymofij „by byl zajisté schopný se tímto způsobem Rusům postavit“. „Nikdy v životě neskrýval pravdu a rozhodně by to nedělal před nepřítelem,“ uvedla.

Více o bojích u Bachmutu:

Dva nejvýše postavení ukrajinští generálové souhlasí s tím, aby Ukrajina pokračovala v obraně Rusy obléhaného města Bachmut na východě země. Uvedla to kancelář prezidenta Zelenského po jeho dnešní poradě s veliteli.

Podle armádního mluvčího bude Ukrajina bránit Bachmut tak dlouho, dokud bude způsobovat ztráty nepříteli.

Oleksandr Macijevskyj

Téhož dne odpoledne, tedy 7. března, se ozval známý válečný novinář Jurij Butusov. Na serveru Glavcom napsal, že podle jeho zdrojů je zastřeleným mužem dobrovolník Oleksandr Macijevskyj ze 163. praporu územní obrany města Nižyn.

Oleksandr Igorevič Macijevskij byl podle žurnalisty pochován už minulý měsíc, tělo bylo vráceno Ukrajině během výměny padlých a zajatých.

„Bojovníci navštívili matku padlého vojáka ve městě Nižyn, ta identitu potvrdila,“ popsal Butusov. „Na záběrech je charakteristický detail – rána nad pravým obočím překrytá náplastí. Oleksandr byl zbit asi dva týdny před smrtí, existuje jeho fotka se stejným zalepeným místem. (…) Důležitým faktem je posmrtná soudní lékařská prohlídka, která byla provedena před Oleksandrovým pohřbem v únoru. Fotografie z márnice, kterou jsem obdržel, jasně ukazuje díry po kulkách přesně tam, kde na videu dopadly kulky.“

O den později tuto verzi potvrdila armáda, konkrétně Regionální správa sil Severního vojenského okruhu ozbrojených sil Ukrajiny. V prohlášení na facebooku napsala, že Oleksandr Macijevskyj patrně padl do zajetí 30. prosince 2022 na předměstí Soledaru.

„Spolu se čtyřmi dalšími vojáky se během přesunu pustil do protiútoku s přesilou nepřítele. Posily nemohly kvůli nepřetržitému minometnému ostřelování prorazit na své pozice. Kolem 12. hodiny jsme přišli o vizuální kontakt i komunikace s nimi zmizely,“ stojí v prohlášení. „Neznáme úplně podrobnosti této bitvy. Není známo, kdo a jak zemřel, neví se, jak byl Oleksandr zajat, bohužel nezůstali žádní svědci, všichni jsou mrtví, nebo nezvěstní.“

Oleksandra na záběrech z popravy poznala jeho matka, syn Mychajlo a příslušníci jednotky. Rodina potvrdila, že byl pohřeb 14. února 2023 v Nižynu.

Rusové

Pakliže je obtížné i jen identifikovat oběť ruské agrese, už vůbec se nedaří v tuto chvíli úřadům ani nezávislým médiím dobrat se k tomu, kdo muže popravil. V tuto chvíli se neví ani to, zda šlo o jednoho či vícero střelců.

Ukrajinský generální prokurátor oznámil zahájení trestního vyšetřování.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj slíbil, že najde osoby, které mají čin na svědomí. „Zastřelení neozbrojeného zajatce je cynickým a bezostyšným ignorováním norem mezinárodního humanitárního práva a válečných zvyklostí. Tohle dělají bezcenní vrazi, ne válečníci,“ vzkázal generální štáb ukrajinských ozbrojených sil.

Čekejte odplatu, vzkazuje Kyjev

Kyjev o pravosti záběrů nepochybuje.

Už v úterý Zelenskyj ve svém pravidelném projevu prohlásil: „Dnes bylo zveřejněno video, které ukazuje, jak okupanti brutálně zabili bojovníka, který jim statečně řekl do očí: ‚Sláva Ukrajině!‘ Chci, abychom na jeho slova všichni reagovali jednotně: ‚Sláva hrdinovi! Sláva hrdinům! Sláva Ukrajině!‘“

Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak sdělil, že válečné zločiny jsou v Rusku pěstovány a ospravedlňovány propagandou o nutnosti vymýtit na Ukrajině nacismus. „Dalším příkladem je zabití osoby, která padla do zajetí. Je to také příklad jejich národní bezvýznamnosti a slabosti. Za každý takový válečný zločin přijde odplata. Nikdo se před ní nebude moci skrýt,“ vzkázal Jermak.

Rusko obvinění z toho, že na Ukrajině páchá válečné zločiny, opakovaně odmítá, přestože mnohé důkazy svědčí o opaku.

Reklama

Doporučované