Hlavní obsah

Návaly na ruských hranicích. Cestu zatarasil obrněný transportér

Foto: AFP PHOTO / Satellite image ©2022 Maxar Technologies, Profimedia.cz

Satelitní snímek dlouhé kolony na před rusko-gruzínským hraničním přechodem Věrchnij Lars.

Reklama

Ruské úřady přišly s řešením, jak „odchytit“ a mobilizovat i ty muže, kteří se povolávacímu rozkazu zkouší vyhnout útěkem za hranice.

Článek

Obrněný transportér, aby zástupy čekajících lidí neprorazily celní kontrolu, a nově také zřízení odvodové kanceláře přímo na hranicích. Tak chtějí ruské úřady usměrnit až 25 kilometrů dlouhou frontu na výjezd ze země.

Od přechodu Věrchnij Lars na rusko-gruzínské hranici vedla v pondělí kolona tisíců čekajících aut a kamionů až k Vladikavkazu vzdáleném zhruba 30 kilometrů. Přechodem prochází silnice E117 vedoucí do gruzínského Tbilisi. Rusové se snaží hromadně dostat do Gruzie od minulé středy, kdy ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil v zemi mobilizaci.

Vagnerova skupina ve velkém verbuje

Donedávna tajemstvím obestřená soukromá Vagnerova armáda otevřeně verbuje v ruských městech potenciální žoldnéře. Dříve se přitom o existenci této ozbrojené skupiny s napojením na Kreml v Rusku prakticky mlčelo. Co se teď změnilo?

Vagnerovci mají na Ukrajině problémy s nedostatkem personálu i vojenské techniky. Nové žoldnéře hledají po celém světě, a jak uvedl web Middle East Eye, mimo jiné i v Česku. Lákadlem je vysoká mzda.

Dlouhé zácpy se tvoří také na ruských hranicích s Kazachstánem a Mongolskem.

Zřejmě už od úterý budou muset muži před celní kontrolou projít i stanovištěm odvodového vojenského komisariátu.

V pondělí na přechod Věrchnij Lars – Zemo Larsi dorazil obrněný transportér s vojáky. Federální bezpečnostní služba v ruské Severoosetské republice-Alanii to zdůvodnila preventivním opatřením před možnými nepokoji a pokusem lidí překonat hranici bez celní kontroly. „Žádné zátarasy nebudou,“ ujišťovaly podle serveru RBC úřady.

Hranici původně bylo možné přejít i pěšky, nakonec se ale dá přechod přejet jen ve vozidle. Lidé bez dopravního prostředku tudíž v koloně kupovali volná místa ve vozech. Jedno vyšlo až na 10 tisíc rublů, v přepočtu asi 4 400 korun.

Později pohraničníci možnost rozšířili na překročení hranice na kolech, koloběžkách či mopedech, které si lidé kupují už po příjezdu do Vladikavkazu. Zatímco čekací doba v autě se odhaduje na čtyři až pět dní, překročení na kole je dvakrát rychlejší.

Lidé bez dopravního prostředku se pak jako chodci staví do další fronty.

Rusko kvůli Ukrajině slábne i jinde

Zatímco se Rusko soustředí na Ukrajinu, kterou napadlo mimo jiné ve snaze zamezit odklonu země od Moskvy k Západu, ubývá mu sil k udržení vlivu v dalších postsovětských státech.

Podle zkušeností Rusů, které si vyměňují na sociálních sítích, přechod hranice závisí na osobě celníka. Někteří se neptají, ale někteří mají desítky dotazů, například na předchozí vojenskou zkušenost, a obviňují lidi z vlastizrady a úprku, píše Rádio Svoboda.

Putin minulou středu nařídil mobilizaci mužů s předchozími vojenskými zkušenostmi, ale množí se případy, kdy jsou povoláni staří, nemocní nebo vojensky zcela nezkušení lidé včetně studentů.

O víkendu ruská média psala, že tamní úřady zvažují uzavření hranic pro všechny muže v branném věku. Opoziční ruský list Novaja Gazeta, který kvůli cenzuře momentálně funguje z Lotyšska, v neděli s odkazem na zdroj z Kremlu napsal, že z Ruska od vyhlášení částečné mobilizace uprchlo přes 260 tisíc mužů.

Reklama

Doporučované