Hlavní obsah

Ne, díky. Čína prý odmítla setkání se Zelenským

Foto: Kancelář prezidenta Ukrajiny / president.gov.ua

Volodymyr Zelenskyj na jednání s americkou delegací v Davosu.

Reklama

Ani na setkání světových lídrů ve švýcarském Davosu se nesešla čínská a ukrajinská delegace. Peking se tak ke Kyjevu i nadále staví chladně a zdá se, že jeho „proruská neutralita“ pokračuje.

Článek

Není to tak dlouho, co se Čína viditelně stavěla do role mírotvůrce a chtěla být součástí hovorů o konci války na Ukrajině. Její dosavadní „proruská neutralita“, kterou praktikuje, jí ovšem příliš nepomáhá. A diskuze mezi čínskými a ukrajinskými lídry v podstatě neexistují.

Aktuálně mohlo být příležitostí promluvit si na zasedání Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu, kam dorazila jak delegace z Ukrajiny, tak i ta čínská. I když se ukrajinští představitelé netajili přáním, aby setkání mezi oběma týmy proběhlo, štěstěna jim úplně nepřála.

Jak upozorňuje server Politico, čínská delegace měla ve Švýcarsku dostatek příležitostí, aby se s ukrajinskými protějšky sešla. Na nic takového však nedošlo a Zelenskyj svůj pobyt strávil koordinací s klíčovými partnery, například americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem nebo předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

Zprávy o tom, co se dělo v pozadí ekonomického fóra, se ovšem liší.

Zatímco jeden z vysokých amerických představitelů pro Politico uvedl, že Peking odmítl žádost Kyjeva o schůzku, člen ukrajinské delegace tyto informace zpochybnil. Podle něj žádné setkání s čínskými představiteli v plánu nebylo a Kyjev o ně nikdy oficiálně nepožádal.

Světové ekonomické fórum

  • nezisková organizace založená v Ženevě v roce 1971 německým ekonomem Klausem Schwabem, která usiluje o nestrannost, neprosazovat národní zájmy
  • každoročně pořádá zasedání ve švýcarském Davosu, kam přijíždějí zástupci světového byznysu, politiky, vybrané vědecké a kulturní osobnosti i novináři, aby diskutovali o ožehavých otázkách světové ekonomiky, politiky, životního prostředí nebo ochrany zdraví
  • jako své základní principy deklaruje legitimitu, zodpovědnost a transparentnost
  • řídí ho správní rada, mezi jejíž členy k roku 2024 patří například jordánská královna Rania

Čína i Ukrajina byly od začátku války schopny navázat jen minimální kontakt. Zelenskyj a čínský vůdce Si Ťin-pching spolu sice telefonicky hovořili loni v dubnu, což později vedlo k návštěvě čínského vyslance pro Ukrajinu v Kyjevě, od té doby jsou však jejich vztahy mnohem méně osobní.

Evropská unie již prý nicméně vyzvala Čínu, aby komunikaci se Zelenským obnovila.

Přestože se navázat kontakt s čínskou delegací Ukrajincům nepovedlo, Zelenskyj byl na fóru přivítán s nadšením. Před hlavním jednacím sálem se podle Politica dokonce shromáždil početný dav, jen aby zahlédl ukrajinskou hlavu státu, která mířila na další zasedání.

Tyto schůzky se pro Ukrajinu konaly v klíčovém okamžiku, jelikož vývoj na frontě se aktuálně téměř zastavil a obě strany jsou nyní chyceny ve smyčce vzájemného ostřelování.

Velmi podstatné je tak pro Ukrajince i udržení proudící podpory od jejich spojenců. To nicméně není bez problémů a například americký Kongres se nyní s obtížemi pokouší schválit vojenskou pomoc Ukrajině ve výši 61 miliard dolarů, které brání tamní republikáni.

Čína mírotvůrcem

Čína se minulý rok snažila o svůj dlouho avizovaný mírový dialog mezi Ruskem a Ukrajinou. Její cesta mírového prostředníka ovšem není tak jednoduchá a skvrny na pověsti jí dělá už jen její dosavadní „proruská neutralita“.

Reklama

Doporučované