Hlavní obsah

Nebezpečný trend na TikToku. Už přes 20 dětí v Indonésii má zdravotní potíže

Foto: Profimedia.cz

Tzv. dračí dech. Jde o indonéskou sladkost známou jako chiki ngebul napuštěnou tekutým dusíkem.

Reklama

Popálení i protržení vnitřností nebo dýchací potíže může způsobit nový trend, ke kterému děti v Indonésii ponoukají videa šířená přes sociální síť TikTok. Úřady proto bijí na poplach.

Článek

Kvůli sociální síti TikTok se v Indonésii rozšířil zvyk, kdy lidé, převážně děti, jí místní bonbóny napuštěné tekutým dusíkem. Už přes 20 indonéských dětí v důsledku toho postihly zdravotní problémy.

Trend s nebezpečnou pochoutkou je mezi mladými známý jako „dračí dech“.

Děti na TikTok nahrávají videa, jak „dračí dech“ konzumují, a poté vydechují z pusy a nosních dírek kouř. Velmi populární se stalo video, kde batole vdechuje kouř vycházející z díry ve sladkosti. Má přes 60 tisíc zhlédnutí.

Rostoucí počet dětí se zdravotními problémy donutil ministerstvo zdravotnictví vydat prohlášení, ve kterém upozorňuje na rizika spojená s konzumací sladkostí napuštěných tekutým dusíkem.

Podle dokumentu může dlouhodobější konzumace vést k vážným zdravotním komplikacím, jako jsou popáleniny vnitřností, či jejich protržení. Úřad zmiňuje i dýchací potíže nebo popáleniny kůže.

„Ve vážných případech může dlouhodobá konzumace vést k smrti,“ uvedl pro britský list The Guardian lékař Dicky Budiman, který je výzkumným pracovníkem na australské Griffithově univerzitě.

V souvislosti s komplikacemi zatím žádné dítě nezemřelo, ale dvě zůstávají v nemocnici. Lékaři předpokládají, že počet postižených dětí může být mnohem vyšší.

Ministerstvo požádalo místní zdravotnické agentury, aby dohlédly na přísnější kontroly restaurací, prodejen a provozoven, které používají tekutý dusík. Mobilní prodejny potravin, které lze běžně spatřit v indonéských městech, mají úplný zákaz prodeje těchto pochutin. Ministerstvo také požádalo školy, aby poučily děti o rizicích, které jejich „zábava“ přináší.

Tekutý dusík se běžně používá při přípravě jídel. Sladkosti s ním jsou však nyní daleko dostupnější než dřív, tvrdí Budiman.

„Nejde jen o nízkou cenu a větší dostupnost tekutého dusíku, jde i o to, že vzniká mnoho nových provozoven, které tekutý dusík využívají,“ řekl Guardianu Budiman. „Pouliční prodejci nevědí, jak správně s tekutým dusíkem zacházet,“ dodal.

Server Yahoo uvádí, že americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv už v roce 2018 vydal varování před „dračím dechem“. Podle něj manipulace nebo konzumace jídla, které je napuštěné tekutým dusíkem, může být pro tělo nebezpečná.

Reklama

Související témata:

Doporučované