Hlavní obsah

Virus Marburg má oběti v další africké zemi

Foto: decade3d - anatomy online, Shutterstock.com

Vizualizace viru marburg.

Reklama

Východoafrická Tanzanie zachytila 8 případů viru Marburg, proti kterému neexistuje lék ani vakcína. Pět lidí už zemřelo. WHO ale ujišťuje, že země je dobře připravená na to, aby šíření nemoci zvládla.

Článek

Tanzanie oznámila vůbec první výskyt onemocnění způsobeného virem Marburg. Testy v provincii Kagera na severozápadě země ho potvrdily u osmi lidí, z nich 5 už chorobě podlehlo, píše na svých stránkách Světová zdravotnická organizace (WHO). Jednou z obětí je zdravotník.

Zbývající tři lidé s potvrzenou nákazou jsou v nemocnici a úřady trasují 161 kontaktů nakažených, uvedla podle BBC tanzanská ministryně zdravotnictví Ummy Mwalimuová.

Marburské virové onemocnění je vysoce virulentní nemoc s úmrtností až 88 %. Způsobuje krvácivou (hemoragickou) horečku. Patří do stejné rodiny jako virus, který způsobuje onemocnění virem Ebola.

Onemocnění způsobené virem Marburg začíná náhle, vysokou horečkou, silnou bolestí hlavy a těžkou malátností. U mnoha pacientů se do sedmi dnů rozvinou závažné krvácivé příznaky.

Na Marburg (podobně jako na Ebolu) neexistuje účinný lék ani preventivní očkování.

Odborník o viru Marburg

Biochemik Zdeněk Hostomský před měsícem, když se virus Marburg šířil v Rovníkové Guineji, Seznam Zprávám vysvětlil, proč je tak smrtící. Zároveň ale popsal i důvody, proč nepředstavuje globální hrozbu a lidé by se jej neměli obávat.

Virus se podle BBC na lidi přenáší z kaloňů. Mezi lidmi se šíří přímým kontaktem s tělesnými tekutinami infikovaných osob, povrchy a materiály.

Český biochemik Zdeněk Hostomský ale v nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětlil, že nákaza virem je velmi vzácná, protože se nešíří vzduchem. „Nicméně pokud někdo jede do africké země a vydá se do jeskyní, kde žijí netopýři, nebo se setká s infikovaným, tak určité riziko existuje,“ řekl.

WHO pochválila Tanzanii za to, jak k ohnisku nemoci přistupuje. Zdůrazňuje, že země má předchozí zkušenosti s reakcí na covid-19, choleru nebo horečku dengue.

„Úsilí tanzanských zdravotnických úřadů zjistit příčinu nemoci jasně ukazuje odhodlání efektivně na ohnisko reagovat,“ řekl regionální ředitel WHO pro Afriku Matshidiso Moeti. Organizace s Tanzanií spolupracuje na posílení kontrolních mechanismů, které šíření viru zastaví co nejdřív.

S šířením viru Marburg v současnosti bojuje také Rovníková Guinea ve střední Africe. Ohnisko nemoci tam lékaři potvrdili v únoru a hlásili devět mrtvých (psali jsme zde). Právě z Afriky pochází také většina zaznamenaných případů viru z posledních let.

Poprvé ale odborníci infekci zachytili v roce 1967, kdy jí podlehlo 31 lidí v Německu a Jugoslávii.

V Evropě byl poslední případ nákazou infekcí Marburg hlášený v roce 2008. Šlo o případ holandské turistky, která se vrátila z dovolené v Ugandě. Podle dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí se nakazila pravděpodobně při návštěvě jeskyní Python Cave - domova kaloňů egyptských.

Mapa zobrazuje polohu tanzanské provincie Kagera.

Reklama

Doporučované