Hlavní obsah

Nedostatek elektřiny v Kyjevě zastavil provoz trolejbusů a tramvají

Foto: Alexandra Lande, Shutterstock.com

Socha Matka vlast shlíží na potemnělý Kyjev při jednom z blackoutů, 1. listopadu 2022.

Reklama

V ukrajinském hlavním městě Kyjevě přestaly v pátek jezdit tramvaje a trolejbusy, kvůli nedostatku elektřiny v síti je tak nahradily autobusy. Ve městě stačí množství elektřiny na pokrytí jen asi poloviny jeho potřeb.

Článek

Kvůli nedostatku elektřiny v síti přestaly v Kyjevě jezdit tramvaje a trolejbusy. Na všech linkách je nahradily autobusy, uvedl dnes na sociálních sítích starosta města Vitalij Kličko.

V podmínkách neustálých výpadků proudu žijí obyvatelé obcí okolní Kyjevské oblasti. V Borodjance šel lidem od soboty do úterý proud jen na půl hodiny nebo na hodinu denně, napsala ve dnes zveřejněné reportáži ruská redakce BBC s odvoláním na místní obyvatelku.

Vzhledem k tomu, že ruská invaze na Ukrajinu začala letos v únoru, zažívají mnozí Ukrajinci už druhou velmi těžkou zimu. Situace je složitá v Kyjevské oblasti, která se ještě nevzpamatovala z následků jarní okupace ruskou armádou, podotkla ruská redakce BBC.

Sedm stupňů v pokoji

Byt v Borodjance, kde žije Lesja Rusnaková s manželem a dětmi, by radiátory stejně nevytopily. Ty totiž popraskaly už začátkem jara, když v nich zamrzla voda. Rodina se tak musí spoléhat jenom na troubu a přímotopy. Když proud nejde, tak teplota v dětském pokoji klesá až k sedmi stupňům Celsia.

Lesja ale říká, že je šťastná. V rodině jsou všichni živí a zdraví a ona sama má práci učitelky. Těší se na oslavy konce roku a myslí si, že je potřeba „to ještě chvíli vydržet“. Absence proudu jí připomíná období, kdy na jaře Borodjanku okupovali Rusové a kdy rodina jedla skoro pořád jen brambory. „Dřív bylo potřeba prostě přežít, teď by se člověku chtělo žít,“ uzavírá Lesja.

V Kyjevě stačí množství elektřiny jen na pokrytí asi poloviny potřeb města, uvedla agentura Unian. Většina Kyjevanů je podle ní kvůli poškození rozvodné soustavy po řadě ruských útoků na ukrajinskou infrastrukturu bez proudu.

Kyjev a výpadky proudu

Ukrajinskou metropoli i další velká města už týdny trápí výpadky proudu. Plánované odstávky, které jsou potřebné kvůli opravám a stabilizaci poškozené energetické infrastruktury, narušují nouzové odstávky způsobené dalšími ruskými útoky.

Přepravu na 38 trolejbusových a 17 tramvajových linkách v hlavním městě zajišťuje nově 222 autobusů, upřesnil Kličko. Metro v Kyjevě funguje jako obvykle, uzavřeny jsou dočasně jen dvě z 52 stanic.

Agentura Unian připomněla, že teprve tento týden se otevřely dvě stanice v centru města, Chreščatyk a Majdan Nezaležnosti, které byly pro cestující uzavřeny od ruského vpádu na Ukrajinu. Druhá jmenovaná stanice sloužila jako prostor pro rozličné události, tiskovými konferencemi prezidenta Volodymyra Zelenského počínaje a národním kolem hudební soutěže Eurovize konče.

Reklama

Doporučované