Hlavní obsah

Místo vánočních světel tma a škody na ekonomice. Ukrajinu trápí výpadky

Foto: Profimedia.cz

Vánočně ozdobené a osvětlené Sofijské náměstí v Kyjevě. Snímek z prosince 2021.

Reklama

Ukrajina se dál potýká s výpadky proudu kvůli ruským náletům. Řízené odstávky komplikují nouzové výpadky. Kyjev kvůli šetření elektřinou zakázal vánoční osvětlení.

Článek

Kilometry girland, tisíce světel na lampách i budovách stojících na hlavním kyjevském bulváru Chreščatyk a další světelné instalace a ozdoby v přilehlých ulicích v centru Kyjeva. Velký vánoční strom a jarmark na Sofijském náměstí s 20 tisíci luceren. Tak vypadal předvánoční Kyjev loni.

Letos se ukrajinská metropole nerozzáří. V Kyjevě a dalších ukrajinských městech musí kvůli ruským útokům na energetickou infrastrukturu dál dodržovat pomyslné heslo „každá zhasnutá žárovka se počítá“.

Bez vánočních světel

Podřídilo se tomu veřejné osvětlení, výlohy měst, provoz průmyslových podniků i spotřeba domácností. A z nařízení šéfa správy Kyjevské oblasti Oleksije Kuleby se to dotkne i vánočního osvětlení. To se v Kyjevě rozsvěcuje 18. prosince.

„Na území Kyjevské oblasti se zakazuje používat slavnostní osvětlení – girlandy, světelné dekorace. Týká se to jak podniků, tak obecních a státních objektů. Světelnou výzdobu novoročních stromů, parků a ulic necháme na později,“ napsal Kuleba.

Advent ve znamení šetření

V Evropě se po dvou letech koronavirové pauzy znovu rozjíždějí vánoční trhy. Tentokrát ale jejich provoz omezuje energetická krize.

Na Ukrajině se pravoslavné Vánoce slaví podle gregoriánského kalendáře od 6. do 19. ledna. Letos poprvé ale ukrajinská pravoslavná církev umožní věřícím slavit už 25. prosince. To se vykládá jako další odlišení se od moskevského patriarchátu, který podporuje ruskou útočnou válku.

Nouzové odstávky narušily harmonogram

Ani výrazné omezování spotřeby proudu na celé Ukrajině v některých chvílích nestačí, jak ukázala situace z pátečního rána. „V noci došlo k novým útokům na energetická zařízení na Ukrajině. V Kyjevě dnes ve velkém dochází k nouzovým odstávkám,“ informoval ředitel distribuční společnosti YASNO Serhij Kovalenko.

„Nouzová odstávka“ znamená, že jde o přerušení dodávek proudu z akutních důvodů a stavu v přenosové soustavě. V tu chvíli tedy nelze dodržet jejich harmonogram plánovaných odstávek, který se zveřejňuje s denním předstihem. Nouzové odstávky zasáhly kromě Kyjeva i města Černihiv, Čerkasy, Žitomír a také Sumy, Charkov a Poltavu.

Sebevražedné drony

Rusko v bojích na Ukrajině používá jednorázové drony, které se zásahem cíle samy zničí. Bezpilotní letouny, kterým se v odkazu na japonské sebevražedné letce z druhé světové války přezdívá „kamikaze“, jsou považovány za levnou a vysoce účinnou alternativu raket.

Ve čtvrtek docházelo v hlavním městě k plánovaným odstávkám, které trvaly hodiny. Výpadky proudu mají velký vliv také na chod podniků a firem.

Propad ekonomiky o 40 procent

Ukrajinská ministryně hospodářství Julija Svyrydenková tento týden upozornila, že dopady ruských útoků na energetiku výrazně poškozují už tak zasaženou zemi ekonomicky. „Problém je v tom, že firmy nemohou fungovat. Pokud budou výpadky elektřiny pokračovat i v několika příštích týdnech, HDP by mohlo dále klesat,“ uvedla Svyrydenková.

Podle odhadů ministerstva v říjnu výroba na Ukrajině klesla o 39 procent. Už v období od srpna do září byl pokles 35 procent.

Následky ruských útoků

Pokud budou ruské útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu pokračovat, Kyjev by se mohl ocitnout zcela bez elektřiny. Znamenalo by to i přerušení dodávek vody a nefunkčnost kanalizace. Zásobování vodou, filtrace vody a odvádění odpadních vod z kyjevských bytů se totiž ve většině případů neobejde bez elektřiny.

Prezident Volodymyr Zelenskyj minulý měsíc řekl, že Ukrajina potřebuje 38 miliard dolarů na pokrytí očekávaného rozpočtového deficitu v příštím roce a počátečních 17 miliard dolarů na zahájení prací na neodkladných opravách infrastruktury.

Svyrydenková upozornila, že taková částka ještě nezahrnuje velké škody na infrastruktuře, které způsobili v posledních týdnech Rusové.

Ukrajinské úřady očekávají, že se letos reálné HDP Ukrajiny propadne o 32 procent.

Rusko na ukrajinskou energetickou infrastrukturu útočí v sérii úderů od 10. října. K poslednímu intenzivnímu útoku raketou a íránskými drony došlo 31. října. Ostřelování ale neskončilo, i v pátek ráno zasáhli Rusové zařízení kritické infrastruktury ve Vinnycké oblasti.

„Údery měly za následek rozsáhlé škody na přenosových stanicích a elektrárnách. Plánované a nouzové výpadky elektřiny se staly v některých částech Ukrajiny, zejména v Kyjevě, běžným jevem,“ napsalo britské ministerstvo obrany ve svém pravidelném rozboru situace na Ukrajině.

Rusové podle něj chtějí podlomit morálku obyvatel.

Válka na Ukrajině

Rusko 24. února napadlo Ukrajinu pod záminkou „speciální vojenské operace“, jak celou invazi nazval prezident Putin. Vojenské boje stále trvají. Rusko jde vstříc svým cílům a Ukrajina se odmítá vzdát. Aktuální informace o situaci na Ukrajině sledujte zde.

Reklama

Doporučované