Hlavní obsah

Pokud bude Kyjev bez proudu, miliony lidí čeká evakuace

Foto: Profimedia.cz

Kyjevanka si v potemnělém městě, které šetří elektřinu, svítí na cestu telefonem (ilustrační foto).

Reklama

V případě, že se ocitne ukrajinská metropole kvůli ruským útokům úplně bez elektřiny, zvažují úřady i evakuaci Kyjeva. Lidem se doporučuje, aby si domluvili dočasný azyl u známých na předměstí.

Článek

Pokud budou ruské útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu pokračovat, Kyjev by se mohl ocitnout zcela bez elektřiny.

Znamenalo by to i přerušení dodávek vody a nefunkčnost kanalizace. Zásobování vodou, filtrace vody a odvádění odpadních vod z kyjevských bytů se totiž ve většině případů neobejde bez elektřiny.

O různých scénářích vývoje mluvil v sobotu kyjevský primátor Vitalij Kličko. Obyvatele města vyzval, aby se zásobili pitnou i užitkovou vodou, potravinami, měli powerbanky a teplé věci.

Kličko uvedl, že podnikají maximum, aby k blackoutu města nedošlo. „Naši nepřátelé ale dělají vše pro to, aby město bylo bez tepla, bez vody, bez dodávek elektřiny… Proto musíme být připraveni. Nevylučujeme to. Počítáme s různými scénáři,“ dodal.

O evakuaci celého města jako jednoho z možných scénářů píše americký list The New York Times. Odkazuje se na Romana Tkačuka, který je ředitelem kyjevského odboru bezpečnosti města.

Rusko dál útočí i na energetickou infrastrukturu Ukrajiny

Miliony lidí byly na Ukrajině v noci na pátek a také v pátek ráno bez proudu. Důvodem jsou ruské útoky na ukrajinskou infrastrukturu. Prezident Volodymyr Zelenskyj kvůli tomu mluví o ruském „energetickém terorismu“.

Evakuace tří milionů lidí?

Kdyby k úplnému výpadku proudu došlo, znamenalo by to evakuaci odhadem tří milionů Kyjevanů.

O tom, že je energetická síť na pokraji selhání, by se úřady měly dozvědět s dvanáctihodinovým předstihem.

Podle Tkačuka teď lidé z města neodchází, ale v případě rozsáhlého a dlouhodobého výpadku by z něj prchaly vysoké počty civilistů.

Scénář evakuace regionu nedávno nevyloučil ani šéf správy Kyjevské oblasti Oleksij Kuleba.

Kyjevský magistrát kvůli nadcházející zimě plánuje ve městě rozmístit asi 1000 vytápěných bodů, kde budou generátory, zásoby jídla a vody. Lidé se v nich budou moci zahřát, vypít čaj a nabít telefony. Podle primátora Klička ale ani takový počet bodů nemusí pro nyní třímilionové město vystačit.

„Apeluji na lidi, aby - dojde-li ke špatnému scénáři a nebude elektřina ani voda - odjeli k příbuzným nebo přátelům na předměstí, pokud tam mají samostatný vodovod a kamna. Domluvte se s nimi, prosím, pro případ špatného vývoje,“ apeloval Kličko.

Nucené odstávky a šetření

Město už několikahodinové výpadky elektřiny a vody zažilo v minulých týdnech. Můžou za ně ruské útoky drony a raketami na ukrajinské elektrárny, teplárny a přenosovou soustavu. Bez proudu byly v jednou chvíli miliony lidí.

S výpadky proudu se nepotýká jen Kyjev, ale také další ukrajinské regiony. Kvůli nutnosti stabilizace energetické soustavy dochází i k plánovaným odstávkám.

Vláda a úřady také obyvatele vyzývají, aby elektřinou šetřili a snížili její spotřebu hlavně ráno od 6 do 11 hodin a večer od 17 do 23 hodin.

Reklama

Doporučované