Hlavní obsah

„Energetický terorismus.“ Bez proudu jsou miliony Ukrajinců, horší se to

Foto: Profimedia.cz

Kyjev ve tmě. Snímek z 3. listopadu. Situace v metropoli se nelepší.

Reklama

Miliony lidí byly na Ukrajině v noci na pátek a také v pátek ráno bez proudu. Důvodem jsou ruské útoky na ukrajinskou infrastrukturu. Prezident Volodymyr Zelenskyj kvůli tomu mluví o ruském „energetickém terorismu“.

Článek

Jen v ukrajinské metropoli bylo v pátek ráno bez elektřiny téměř půl milionu lidí, a situace se tak oproti předchozím dnům zhoršila. „Dnes ráno bylo 450 tisíc obyvatel Kyjeva bez proudu,“ napsal kyjevský primátor Vitalij Kličko na síti Telegram. „Je to jedenapůlkrát víc než v předchozích dnech,“ dodal Kličko.

Plánované odstávky narušily nouzové výpadky

Důvodem jsou podle něj řízené odstávky důležité pro stabilizaci energetické soustavy. Ta je přetížená v důsledku poškození ukrajinské energetické infrastruktury, na kterou už měsíce cíleně útočí Rusko.

Energetická společnost DTEK ale uvedla, že za pátečními výpadky proudu v Kyjevě nestojí jen řízené odstávky, ale i nouzové výpadky. Předem ohlášený plán odstávek tudíž neplatí.

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského se ve čtvrtek ocitlo bez proudu dočasně na 4,5 milionu spotřebitelů, což může v konečném efektu znamenat až 10 milionů lidí. Uvedl to ve čtvrtek ve svém tradičním večerním projevu.

Nejhorší je situace právě v Kyjevské oblasti a pak v Dněpropetrovské, Žytomyrské, Záporožské, Sumské a v dalších pěti regionech.

Zbraně ze Švýcarska?

V situaci, kdy na ukrajinská města denně dopadají ruské rakety a drony, to může působit jako nepochopitelná absurdita: Německá vláda dodala Ukrajině protiletadlové obrněnce Gepard a ráda by k nim přidala také asi 12 tisíc kusů nábojů. Jenže nemůže. Střelivo se totiž vyrobilo ve Švýcarsku, které odmítá povolit jejich další vývoz – s odkazem na svoji přísnou neutralitu. Více v textu Tomáše Perglera.

Na elektrárny, teplárny a další důležitá zařízení před nadcházející zimou už týdny dopadají ruské rakety nebo „sebevražedné“ bezpilotní letouny s výbušninami. Jen za poslední měsíc Rusové podle Zelenského zničili na Ukrajině třetinu elektráren.

Po útocích z 31. října jsou v zemi výpadky proudu častější a v některých čtvrtích vypadává i mobilní komunikace a internet.

+6

Teď není doba pro nasvícené výlohy

Prezident označil útoky na ukrajinskou energetiku za známku ruské slabosti. „Fakt, že se Rusko uchyluje k energetickému terorismu, ukazuje slabost našeho nepřítele,“ řekl a dodal, že „Rusové nemohou Ukrajinu porazit na bitevním poli, takže se snaží zlomit Ukrajince tímto způsobem“.

To, že se Rusové na energetickou síť zaměřují, potvrdilo i ruské ministerstvo obrany, jež útočnou válku vede.

Ukrajinská vláda i kyjevský primátor Vitalij Kličko obyvatele opakovaně vyzývají, aby dál elektřinou šetřili. „Teď rozhodně není doba na rozsvícené výlohy, světelné nápisy, reklamy a další podobné osvětlení,“ podotkla ukrajinská hlava státu.

Reklama

Doporučované