Hlavní obsah

Nejen Rhodos. V Kalábrii hoří 70 požárů, teplota stoupá ke 48 stupňům

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Kalábrii na jihu Itálie hoří přes 70 požárů. V oblasti pokračují vedra, na pondělí předpověď slibuje až 48 stupňů.

Článek

Hasiči na jihu Itálie bojují s desítkami lesních požárů, zatímco v oblasti pokračuje vlna veder, která zřejmě v pondělí znovu zesílí a přinese teploty výrazně nad 40 stupni Celsia. V regionu Kalábrie hoří na více než 70 místech, informovala dnes agentura ANSA.

Extrémně vysoké teploty v uplynulých dnech zasáhly celé Středomoří a zatímco na severu Itálie se ke konci pracovního týdne ochladilo, jih země se stále potýká se čtyřicítkami. V Kalábrii dnes už v poledne naměřili 37 stupňů Celsia.

Podle ANSA se v nejjižnější pevninské části Itálie požáry o víkendu rozrůstaly „tak trochu všude“. Do hasičských operací jsou na některých místech zapojená letadla, do oblasti byly povolány také posily z dalších regionů.

Vedra se na začátku příštího týdne podle předpovědi vystupňují a pondělí by mohlo přinést teplotní maxima až mezi 45 a 48 stupni. Meteorolog Mattia Gussoni uvedl, že jih Itálie zasáhne nové „africké vzplanutí“. Příští dny budou pravděpodobně nejteplejší fází červencových veder v zemi, neboť minulý týden byly nejvyšší zaznamenané teploty okolo 46 stupňů. Ve druhé polovině příštího týdne se má ochladit na „normálnější letní úroveň“, píše agentura Reuters.

Reklama

Doporučované