Hlavní obsah

Strach, chaos a úprk. Podívejte se, jak lidé na Rhodosu utíkají před plameny

Foto: Seznam Zprávy

Aktuální snímek z Rhodosu. „Jsem jeden z mnoha evakuovaných, cestovní kanceláře totálně selhaly! Připojuji fotku z včerejšího večera po evakuaci na jižní stranu ostrova,“ napsal redakci jeden z turistů.

Reklama

aktualizováno •

Z řeckého ostrova Rhodos byly evakuovány tisíce turistů včetně Čechů. Na sdílených záběrech je patrný rozsah katastrofy a bezprostřední ohrožení návštěvníků.

Článek

Rychle se šířící požáry v oblíbeném letovisku v Egejském moři způsobily, že organizovaný přesun turistů do bezpečí se mnohdy proměnil ve zmatený útěk před plameny a kouřem.

Aktuální reakci českého ministerstva a českých cestovek čtěte ZDE:

„Hotel, dokud nebude světlo. Potom co, tisíce lidí v mačkanici do autobusů na letiště? Prosím, pomozte nám,“ napsala na twitteru Gemma Peckhamová z Londýna.

Skupina turistů přečkala noc na neděli v krytém stadionu, než pro ně bude přichystáno letadlo nebo loď pro evakuaci z ostrova.

Rhodos v plamenech

Řecký ostrov Rhodos, cíl statisíců turistů, čelí rozsáhlým lesním požárům. O víkendu tam proběhla dosud největší evakuační operace, během níž úřady z ohrožených oblastí dostaly na 20 tisíc lidí. Turisté nyní v náhradním ubytování, ale i na letišti či stadionu čekají na odvoz z ostrova. Jsou mezi nimi i stovky Čechů, kterých je na Rhodosu v současnosti až 5000.

Od našeho zvláštního zpravodaje:

Útěk z Rhodosu:

Obrazem:

Cestování:

Kam se lze obrátit?

Turisté na Rhodosu se mohou obracet na nouzovou linku českého velvyslanectví v Aténách. Telefonní číslo je +30 694 4733 769. Rovněž řecké úřady zřídily zvláštní krizové telefonní linky, na které se mohou obracet zahraniční turisté.

Těm, kteří mají zaplacený zájezd a mají na ostrov v blízké době odletět, doporučuje české Ministerstvo zahraničních věcí, aby se zaregistrovali do databáze Drozd. Úřad se pak s nimi může v případě potíží lépe spojit. Ministerstvo zahraničních věcí také vysílá do Řecka dva členy speciálního konzulárního týmu, kteří budou asistovat českým turistům. Dva důstojníky pošlou také hasiči.

Mapa požáru na Rhodosu

Vyznačení požárů na ostrově Rhodos k 23. červenci pomocí programu EU Copernicus (zpracování BBC).

Reklama

Doporučované