Hlavní obsah

Na jihu hoří už o měsíc dřív. Češi ale i tak chtějí k moři, tvrdí cestovky

Foto: Profimedia.cz

Rychlá evakuace lidí před požárem na Rhodosu. Mnozí přišli o všechny věci i doklady.

Reklama

Budeme si na požáry muset zvyknout. Zatím ale není důvod ke změně, říkají cestovky. Každý rok podle nich chtějí Češi v létě k moři. A nic na tom nezmění ani fakt, že plameny se objevují na horkém jihu stále častěji.

Článek

Stovky Čechů se snaží od nedělního večera dostat domů z ohnivého Rhodosu, kde zuří lesní požáry. Ti, co měli pobyt na postiženém jihu, hledají jiné místo, kde dokončí dovolenou, nebo rovnou letí s evakuačními lety domů. Je ale řada turistů, kteří stále na ostrov míří, protože podle tamních úřadů a cestovních agentur je sever bezpečný.

Češi chtějí být zkrátka v létě u moře. A nic na tom nezmění ani zprávy o požárech nebo třeba žralocích ve Středozemním moři. Kateřina Chaloupková, výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, v rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje chování Čechů při výběru dovolené.

Jak reagují cestovní kanceláře na extrémní vedra a přibývající požáry? Mění se cíle nebo termíny dovolených? Jezdí třeba lidé k moři víc na jaře nebo na podzim, a v létě třeba zase na hory?

V posledních letech se bohužel potýkáme s požáry v destinacích jižní Evropy. Zpravidla se období požárů týkalo až srpna. Je vidět, že horka v letošní sezoně a dlouhodobé sucho přesunuly požáry už do červencového období, což je samozřejmě neblahý vývoj. Nicméně cestovní kanceláře reagují na poptávky českých turistů, kteří se během letních prázdnin zkrátka vydávají v podstatě výhradně k moři.

Požár na řeckém ostrově Rhodos:

+9

Kam lidé chtějí jezdit na dovolenou?

Nejoblíbenější leteckou destinací je právě Řecko. Nejoblíbenější destinací s dojezdovou vzdáleností je Itálie a Chorvatsko. Změnit poptávku českých turistů ve výběru destinací asi nelze, a to vzhledem k atraktivnosti těch zemí. Ale samozřejmě máte pravdu: Určitou alternativou, jak se případně takovému riziku vyhnout, je cestovat v květnu, v červnu, září, v říjnu, tedy mimo sezonu, kdy rizika požáru nehrozí.

Ovlivňují zprávy o požárech nebo třeba o žralocích ve Středozemním moři rozhodování Čechů o tom, kam pojedou na dovolenou?

Poptávka českých turistů je utvářená v prvé řadě atraktivitou destinace a v druhé řadě cenou. Občas je cena na prvním místě, kdy klienti tolik nebazírují na volbě destinace, ale mají nějaký omezený rozpočet. Věci, jako je výskyt žraloků v některých destinacích, se do poptávky prakticky nepromítají. Letos na jaře se v Egyptě vyskytl žralok a dokonce tam zabil ruského turistu, ale do poptávky českých turistů se to vůbec nepromítlo, pouze cestovní kanceláře v krátkodobém hledisku zaznamenaly několik dotazů na to, jestli některá pláž bude v rámci pobytu uzavřena či nikoliv. Ale na poptávku českých turistů to nemá vůbec vliv.

Takže neočekáváte, že by kvůli požáru lidé přestali létat na Rhodos?

To je samozřejmě trochu jiná situace, protože tady už jsou opravdu zasaženy hotely v té jihovýchodní části Rhodosu, kde v současnosti není možné čerpat dovolenou. Turisté sem necestují, nicméně zůstávají v platnosti ty dovolené na severu ostrova, i letiště je umístěno v severní části. Dovolené zde probíhají bez komplikací zcela standardně, jak jsme zvyklí.

Stovky Čechů čekají na letišti na odlet z Rhodosu:

+13

V posledních letech jsou velkým fenoménem lesní požáry v severských oblastech kolem polárního kruhu. Ovlivňuje to zájem o cesty do Skandinávie nebo třeba Kanady?

Zájem o severské země, kam se kvůli počasí cestuje právě v letních měsících, byl enormní. Poznávací zájezdy do severských zemí byly několik měsíců dopředu vyprodány, takže tohle určitě nemohu ze strany cestovních kanceláří potvrdit. Spíš se domnívám, že zkrátka požáry během letní sezony je něco, na co si budeme muset do budoucna asi zvyknout a s čím se budeme potýkat každou sezonu. Důležité je, abychom to zvládali s ohledem na bezpečnost turistů. Stejně jako teď na Rhodosu, kde nedošlo k žádnému úmrtí českého turisty ani žádné újmě na zdraví, takže bezpečnost turistů je zachována v maximální možné míře.

Co stojí za vyšším zájmem Čechů o Polsko? Jsou to čistě ekonomické důvody?

Do zájmu o Polsko se promítá několik faktorů. Jedním z těch důležitých je, že zejména čeští turisté v severní části Čech a Moravy to mají poměrně blízko, navíc Polsko nezaspalo jako Česká republika a má nově vybudovanou infrastrukturu, takže není problém po silnici přejet Polsko a dostat se k moři, je to poměrně komfortní.

Druhá věc je, že jak všichni už přes 30 let cestujeme a známe většinu těch hlavních destinací u moře, tak se zase vracíme do těch už v současné době méně známých destinací, kterou je právě třeba Polsko. V minulém režimu bylo spíše považováno za destinaci za trest, ale to už v současné době neplatí. Dalším faktorem jsou ceny, kdy Polsko je rozhodně cenově zajímavé pro rodiny s dětmi. Hlavní nevýhoda je to velmi studené moře a chladnější počasí.

Rhodos v plamenech

Řecký ostrov Rhodos, cíl statisíců turistů, čelí rozsáhlým lesním požárům. O víkendu tam proběhla dosud největší evakuační operace, během níž úřady z ohrožených oblastí dostaly na 20 tisíc lidí. Turisté nyní v náhradním ubytování, ale i na letišti či stadionu čekají na odvoz z ostrova. Jsou mezi nimi i stovky Čechů, kterých je na Rhodosu v současnosti až 5000.

Od našeho zvláštního zpravodaje:

Útěk z Rhodosu:

Obrazem:

Cestování:

Kam se lze obrátit?

Turisté na Rhodosu se mohou obracet na nouzovou linku českého velvyslanectví v Aténách. Telefonní číslo je +30 694 4733 769. Rovněž řecké úřady zřídily zvláštní krizové telefonní linky, na které se mohou obracet zahraniční turisté.

Těm, kteří mají zaplacený zájezd a mají na ostrov v blízké době odletět, doporučuje české Ministerstvo zahraničních věcí, aby se zaregistrovali do databáze Drozd. Úřad se pak s nimi může v případě potíží lépe spojit. Ministerstvo zahraničních věcí také vysílá do Řecka dva členy speciálního konzulárního týmu, kteří budou asistovat českým turistům. Dva důstojníky pošlou také hasiči.

Reklama

Doporučované