Hlavní obsah

Oheň přicházel přes kopec, bylo to velmi, velmi děsivé, říká turistka

Foto: Profimedia.cz

Tisíce turistů opustily pláže na lodích.

Reklama

Konec světa, děsivý zážitek, blázinec. Turisté evakuovaní z hořící části ostrova Rhodos nešetří expresivními výrazy.

Článek

Britská turistka Amy Leydenová popsala „děsivý“ zážitek, jak byla se svou 11letou dcerou kvůli požáru na Rhodu přestěhována ze dvou hotelů, než byla odvezena do bezpečí. „Šly jsme po silnici ve dvě hodiny ráno a oheň nás doháněl. Nevěřila jsem, že to zvládneme,“ řekla televizi Sky News.

„Bylo to doslova jako konec světa,“ řekl Sky News další britský turista Ian Murison, který byl přítomen na lodi, která vezla lidi do bezpečí hlavního města na severu ostrova. Popsal také chaotické scény, když se davy turistů snažily nacpat do autobusů u pláže.

„Evakuovaní, včetně místních, byli prozatím ubytováni v hotelech, krytých stadionech, konferenčních centrech a ve školách, kde jim bylo poskytnuto jídlo, voda a lékařská pomoc,“ uvedl mluvčí místních hasičů Ioannis Artopoios podle agentury Reuters.

Britský turista Kevin Evans byl s rodinou během soboty evakuován dokonce dvakrát – nejprve z Kiotari do Gennadi a následně do hlavního města na severu ostrova, píše agentura AP.

Prchali jen v plavkách

„Do Gennadi bylo z hotelů posláno mnoho lidí – mnozí jen v plavkách, bylo jim řečeno, aby nechali všechno v hotelu,“ uvedl. „Když přišla noc, viděli jsme oheň na vrcholcích kopců v Kiotari,“ dodal.

Agent místní cestovní kanceláře Stelios Kotiadis agentuře AP potvrdil, že evakuace byla velmi zrychlená. „Zavládla panika, pro úřady to byla nečekaná a rozsáhlá akce,“ uvedl. Podle něj jsou však opuštěné hotely „v mnohem lepším stavu, než jak se uvádí na sociálních sítích“ a „až k tomu dá policie souhlas, budou záhy opraveny a znovu otevřeny“.

Další turista označil situaci za velmi stresující. John Miller byl s rodinou rovněž evakuován dvakrát. „Dnes je na ostrově úplný blázinec,“ uvedl. Mnoho silnic bylo údajně zablokováno kvůli bezpečnosti.

Turistka Andrea, která byla evakuována lodí z pláže, řekla BBC, že tam byly tisíce lidí, kteří „křičeli a tlačili se“. Některé lodě nejprve odvážely pouze ženy a děti. Poté, co byla transportována do bezpečí, ji společně s přítelem odvezli zaměstnanci zpět do hotelu ve vlastních autech. Následně je v noci probudilo bouchání na dveře k další evakuaci. „Viděli jsme oheň přicházející přes kopec, bylo to velmi, velmi děsivé,“ uvedla.

Na ostrově Rhodos je aktuálně asi čtyři až pět tisíc českých turistů, většiny z nich se ale krizová situace netýká, protože jsou v zatím bezpečné oblasti na severu ostrova. Plameny zasáhly především jižní část ostrova, turisté i místní byli evakuaováni z přímořských vesnic Kiotari, Pefki, Lindos, Lardos nebo Kalathos a jejich okolí.

Po rozšíření požáru k pobřežním letoviskům se velké skupiny lidí shromáždily na plážích či v ulicích, kde čekaly na evakuaci. Většina z evakuovaných místních a turistů se do bezpečí dostala po silnici, několik tisíc jich z pláží odvezly lodě pobřežní stráže i soukromníků. Mnozí ale popsali, že museli jít kilometry pěšky a někteří označili evakuaci za chaotickou.

Reklama

Doporučované