Hlavní obsah

Vyděšení turisté, evakuační centra a chmurná předpověď ostrova Rhodos

Foto: AP Photo / Petros Giannakouris, Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Požáry poničily jihovýchodní část ostrova Rhodos (na snímku). Hoří ale i jinde v Řecku.

Reklama

Článek

Z Rhodosu se vracejí stovky Čechů z dovolené, na kterou jen tak nezapomenou. Požárem zasažený ostrov se stal dějištěm největší evakuační operace v novodobých řeckých dějinách. Co lidé podstupovali při úniku před postupujícím ohněm? A co vedlo k jeho rychlému šíření?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • O chaosu provázejícím evakuaci na Rhodosu z pohledu českého turisty.
  • Jak to podle očitého svědectví zpravodaje Seznam Zpráv vypadá v evakuačních centrech narychlo zařízených pro turisty.
  • Že mohutné požáry mohou do budoucna častěji ohrožovat i střední Evropu.

„Už v pátek večer jsem na terase našeho pokoje viděl spoustu popela a cítil štiplavý dým,“ vzpomíná Pavel Eichler na počátek svých obav, že letošní dovolená na Rhodosu nebude pro něj a jeho rodinu stejná jako ty předešlé. Do letoviska Kiotari přitom jezdí pravidelně, na jihovýchodní pobřeží ostrova zamířili už počtvrté.

Letos se však majitel pražské PR agentury s manželkou a dvěma dětmi stali aktéry úprku před šířením rozsáhlých lesních požárů. Evakuace části ostrova se nakonec dotkla více než 20 tisíc lidí, včetně mnoha Čechů.

V hotelu ale Eichler nejprve slyšel, že není důvod k obavám. S tím, že hoří na druhém konci Rhodosu. Jenže v sobotu ráno už byl silný dým vidět blízko - a brzy poté věci nabraly rychlý spád.

„Z jídelny nás vyhnali hned na pláž, jen v žabkách, v šortkách a tričku. Bez dokladů, bez věcí, bez peněz. A okamžitě nás z pláže hnali dál. Kolem nás začaly lítat hasicí vrtulníky a hasicí letadla. Situace se měnila každou minutu, bylo to dramatičtější. A v podstatě jsme už utíkali před ohněm,“ popisuje český turista přímo z Rhodosu pro podcast 5:59.

S dětmi po svých a v rámci davu dalších prchajících došli do asi 10 km vzdálené vesnice Gennadi. Tady je místní dobrovolníci nejprve shromáždili v prostorách školy, poté je přemístili do jednoho z hotelů. Jenže v něm zůstali pouze několik hodin, než bylo jasné, že se plameny opět dostaly jen pár kilometrů od nich.

„Kolem jedné hodiny ráno začala další evakuace. To už bylo za asistence armády, kdy najížděly autobusy. Odvezly nás do oblasti kolem Prasonisi úplně na jihu ostrova, kde jsme přespali. Ten oheň byl stále vidět, což bylo jako v nějakém apokalyptickým filmu,“ líčí Eichler. Putování tím však pro jeho rodinu neskončilo. V neděli ráno je kontaktovala jejich cestovní kancelář - prý úplně poprvé - že pro ně přijede autobus. Ten je poté převezl do města Rhodos na opačném, severním konci ostrova.

„Rezonuje tu, proč sem stále míří letadla s turisty“

Evakuaci přímo na Rhodosu monitoruje zpravodaj Seznam Zpráv Jan Novák. Rozhovor pro podcast 5:59 ho zastihl v jednom z improvizovaných evakuačních míst ve městě Faliraki ve vnitrozemí ostrova.

V místní sportovní hale se za běžných časů hraje basketbal. A údery míče o palubovku tu znějí i teď - jenže na koš si házejí děti z evakuovaných rodin. „Přede mnou jsou desítky, možná tak stovka lidí, turistů, kteří tady už několik dnů nocují. Na palubovce jsou matrace, už tady vidím dokonce i vojenské skládací postele,“ popisuje novinář.

Pokud se nacházíte na Rhodosu:

Kromě sportovní haly našly stovky lidí útočiště třeba i v místním gymnáziu nebo bývalé diskotéce. Problémem na Rhodosu je teď fakt, že se v rámci evakuace „jižní část ostrova přesunula na sever. Ale ten jaksi nedostačuje,“ dodává Novák s tím, že vzhledem k nedostatku vhodných kapacit na místě rezonuje mezi lidmi i otázka, proč na Rhodos v této situaci stále míří letadla s dalšími turisty.

Když si oheň vytváří vlastní počasí

Plameny požírající lesní porosty, které znamenaly ohrožení pro zástavbu, zasahovaly Řecko i v minulých letech. Jsou tedy současné požáry na Rhodosu něčím výjimečné?

„Situace se změnila,“ upozorňuje třetí host podcastu 5:59 - klimatolog Martin Možný z Českého hydrometeorologického ústavu. Podle experta, který se zabývá mimo jiné problematikou lesních požárů, se vlivem oteplování v oblasti vytváří stále příznivější podmínky, takzvané požární počasí. Další přísadou do nebezpečného mixu je podle něj stále častější sucho. A pak už zbývá jen „rozbuška“ v podobě lidské neopatrnosti nebo třeba blesku.

Foto: Archiv Martina Možného

Klimatolog Martin Možný z Českého hydrometeorologického ústavu.

V typicky přímořském porostu plném pryskyřice a cypřišů pak oheň může vzplanout relativně snadno a rychle se šíří. Napomáhá tomu i specifické proudění vzduchu v oblasti, které vytváří komínový efekt urychlující hoření.

„Když dojde k takovému souběhu, tak je velmi vysoké nebezpečí, že vznikne právě velký požár. Pokud není zastavený včas hned na začátku, velmi rychle se šíří. A pak si vytváří takové vlastní počasí, když se rozšíří na větší plochu a chová se způsobem, že je velmi těžké ho zastavit,“ vysvětluje expert Možný.

V podcastu 5:59 také uslyšíte, proč si někteří čeští turisté na Rhodosu stěžují na komunikaci s cestovními kancelářemi nebo co o šíření lesních požárů říkají predikce klimatologů. Celou epizodu si poslechněte v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Matěj Válek

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Český rozhlas Plus, ČT24, TV Nova, Twitter - Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός - Hellenic Red Cross (@greekredcross), TW - Sarwar (@ferozwala)

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované