Hlavní obsah

Peníze zpět dostanou jen lidé, kteří na Rhodos neodletí, říkají cestovky

Foto: Profimedia.cz

Kritická situace na letišti v řeckém Rhodosu. Stovky Čechů čekají na evakuační lety.

Reklama

Největší evakuační operace v Řecku zasáhla i tisíce Čechů. Na Rhodos ale dál cestovní agentury vypravují zájezdy pro klienty, kteří míří na sever ostrova.

Článek

„Právě jsme speciálním letem přiletěli domů. Byli jsme na Rhodosu přímo v Kiotari, bylo to opravdu něco neskutečného. Dva dny jsem utíkal společně se svou ženou a sedmiletou dcerkou před požárem po pláži směrem dál na jih, přes den ve 40stupňovém horku a večer v naprosté tmě, než se nás podařilo evakuovat na sever k hlavnímu městu Rhodos a následně dostat do letadla,“ popisuje čtenář Seznam Zpráv svoji evakuaci z řeckého ostrova, na kterém se o víkendu rychle rozšířil lesní požár.

Cesta z hotelu Mitsis Rodos Village v Kiotari podle něj trvala dva dny. První den pěšky po pláži do Gennadi a následně do Plimmiri a druhý den zpět přes Gennadi a Kiotari do Kolympie.

„Hotel po celou dobu ujišťoval, že není důvod k nepokojům, vše je v pořádku a nic se neděje. A spoustu důvěřivých lidí prostě uvěřilo. Oni jsou na požáry zvyklí, jsou tam přeci jen velmi časté. Navíc v tu dobu začalo foukat na druhou stranu a dopoledne nebyl vidět téměř ani dým. Lidé se vcelku uklidnili, že se to hasičům zřejmě daří hasit. Jenže pak nastal prudký zvrat, vítr se otočil směrem k nám a nabral na síle,“ píše čtenář.

Oheň se podle něj ve vyprahlé krajině šířil rychlostí svižné chůze. Některé turisty zaměstnanci hotelů nevpustili do budovy, aby si sbalili zavazadla. Další požár zastihl na výletě nebo museli kufry nechat na pláži, kde je vyzvedly evakuační lodě.

Stovky českých turistů, ať už se zavazadly, nebo bez nich, skončily bez ubytování a bez zajištěného letadla přímo na letišti.

„Na severu se nic neděje,“ hlásí cestovky

Přesto v této situaci cestovní kanceláře vypravují další lety na ostrov Rhodos, a to zejména pro turisty, kteří míří na severní část ostrova.

„Kontaktujeme klienty, kteří mají odlétat do postižených oblastí na jihu Rhodosu. Tam nabízíme bezplatné storno a změnu zájezdu. Severní část podle všech našich informací, i třeba dle informací samotných klientů, kteří tam tráví dovolenou, funguje bez problémů, takže tam se zatím nic nemění,“ popisuje pro Seznam Zprávy mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Cestovka podle něj situaci bedlivě sleduje. „Pokud by se situace jakkoliv zhoršovala, tak jsme připraveni přistoupit k tomu, že to rozšíříme třeba i na další oblasti. Ale v tuto chvíli nabízíme bezplatné storno nebo změnu zájezdu klientům, kteří mají v těchto dnech odlétat do postižených částí na jihu ostrova,“ říká mluvčí.

+9

Cestující, kteří kvůli požáru přišli o dovolenou nebo své věci, se podle mluvčího nemohou těšit na kompenzaci. „Především se staráme o to, abychom jim zajistili ubytování, dnes v noci jsme části klientů, kteří byli v té postižené jižní části ostrova, zajišťovali repatriační let,“ připomíná mluvčí.

Češi podle něj svoji dovolenou na řeckém ostrově nijak hromadně neruší. „Klienti se na tu situaci dotazují, ale že by nějak hromadně rušili zájezdy na severu Rhodosu, o tom v tuto chvíli nemám informace,“ tvrdí mluvčí.

„Lidé tam prostě chtějí,“ říká Papež

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dnes požádal cestovní kanceláře, aby neposílaly turisty na Rhodos a pomohly českým obyvatelům z ostrova domů. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež ale tvrdí, že není důvod lety rušit.

„Německé a britské cestovní kanceláře zrušily o víkendu lety, aby získaly kapacitu pro ty lidi, kteří byli evakuováni. Od zítřka tam dál létají. Uvolnili pokoje na severu pro lidi, kteří byli stěhovaní z jihu, není to tak, že by německé cestovní kanceláře zrušily klientům dovolené na severu. Na sever Rhodosu od zítřka normálně přivážejí klienty dál,“ říká Papež pro Seznam Zprávy.

Lidé podle něj o situaci na ostrově vědí, ale nechtějí rušit dovolenou.

„České cestovní kanceláře samozřejmě komunikují se svými klienty. Oni na sever Rhodosu odlétají, protože tam odlétat prostě chtějí, protože mají plánovanou dovolenou. V té lokalitě se nic neděje a oni chtějí svoji dovolenou,“ říká Papež.

Na Letišti Václava Havla Praha v neděli přistály tři dlouhodobě plánované lety z Rhodosu a dvě letadla na Rhodos odletěla, další dvě mají ještě odletět.

+13

„Dnes v noci dorazily do Prahy první dva repatriační lety a třetí je na cestě, přičemž by měl dorazit okolo poledne. V souvislosti s aktuální situací na Rhodosu aktuálně nedochází k rušení pravidelných linek ani charterů. Zatím také nemáme žádné informace o žádných mimořádnostech v souvislosti s požáry na Korfu,“ popsal pro Seznam Zprávy mluvčí letiště Michal Procházka.

Je to zásah vyšší moci, tvrdí cestovky

Za nedokončenou dovolenou nemají zákazníci nárok na odškodnění, jak říká místopředseda Asociace cestovních kanceláří Papež.

„Pokud je přerušená, nedokončená z vyšší moci, to znamená pokud se ti lidé vrací zpátky dříve, tak samozřejmě nemají nárok na žádnou kompenzaci, protože to je vyšší moc a cestovní kancelář není povinna jim platit kompenzaci. To je logické, měla spoustu výdajů se záchranou těch lidí, s jejich evakuací atd. Let, který posílá cestovní kancelář pro klienty, stojí peníze. To jsou zase výdaje, které cestovní kancelář nemůže chtít po klientech, musí je zaplatit ona ze svého,“ říká Papež.

Jediný nárok na odškodnění podle něj mají lidé, kteří do zasažených oblastí ještě neodcestovali.

„Lidem, kteří měli směřovat do zasažených oblastí, cestovní kanceláře nabízejí alternativní řešení: buď dovolenou v jiné destinaci, nebo v jiném termínu, popřípadě vrácení peněz,“ uzavírá místopředseda asociace cestovek.

Rhodos v plamenech

Řecký ostrov Rhodos, cíl statisíců turistů, čelí rozsáhlým lesním požárům. O víkendu tam proběhla dosud největší evakuační operace, během níž úřady z ohrožených oblastí dostaly na 20 tisíc lidí. Turisté nyní v náhradním ubytování, ale i na letišti či stadionu čekají na odvoz z ostrova. Jsou mezi nimi i stovky Čechů, kterých je na Rhodosu v současnosti až 5000.

Od našeho zvláštního zpravodaje:

Útěk z Rhodosu:

Obrazem:

Cestování:

Kam se lze obrátit?

Turisté na Rhodosu se mohou obracet na nouzovou linku českého velvyslanectví v Aténách. Telefonní číslo je +30 694 4733 769. Rovněž řecké úřady zřídily zvláštní krizové telefonní linky, na které se mohou obracet zahraniční turisté.

Těm, kteří mají zaplacený zájezd a mají na ostrov v blízké době odletět, doporučuje české Ministerstvo zahraničních věcí, aby se zaregistrovali do databáze Drozd. Úřad se pak s nimi může v případě potíží lépe spojit. Ministerstvo zahraničních věcí také vysílá do Řecka dva členy speciálního konzulárního týmu, kteří budou asistovat českým turistům. Dva důstojníky pošlou také hasiči.

Mapa požáru na Rhodosu

Vyznačení požárů na ostrově Rhodos k 23. červenci pomocí programu EU Copernicus (zpracování BBC).

Reklama

Doporučované