Hlavní obsah

Mapa řeckých požárů. Plameny ničí další ostrovy i pevninu

Řecko se v současné době potýká s nejméně 82 lesními požáry. Podle řeckých médií panuje nejhorší situace na ostrově Evia. Zasažen je také Rhodos, Korfu a severní části poloostrova Peloponés.

Reklama

Článek

Řecko zasáhly mohutné požáry, které si vynutily rozsáhlé evakuace. Prohlédněte si v mapách, kde všude s lesními požáry řečtí hasiči momentálně bojují.

Podle agentury AP Řecko v současné době zažívá celkem 82 lesních požárů, z nichž 64 vypuklo v neděli, dosud nejteplejším dni letošního léta. Před výrazným rizikem vzniku požárů ale řečtí meteorologové varují i v pondělí a v úterý.

Foto: effis.jrc.ec.europa.eu, Seznam Zprávy

Oblasti výskytu požárů v Řecku za posledních 24 hodin podle evropské služby Copernicus.

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis při projevu v parlamentu vyzdvihl, že dosud plameny nikoho nezabily. V nemocnici jsou jeden hasič, který se nadýchal zplodin, a jeden policista, jenž se zranil při nehodě, když pomáhal při evakuacích. Premiér požáry označil za důkaz přítomnosti klimatické změny a Řecko se tomu podle něj musí přizpůsobit.

Evia

Podle serveru Kathimerini je nejvážnější požár na jihu druhého největšího řeckého ostrova Evia, který se nachází v blízkosti pevniny východně od Athén. Velmi ničivý požár na severu ostrova zažili už před dvěma lety. Úřady v oblasti zatím evakuovaly čtyři vesnice v okolí města Karystos.

Viceguvernér Středního Řecka Giorgos Kelaiditis, který se v době požáru nacházel poblíž jedné z vesnic, označil situaci na místě za obtížnou. „Požár je sice vzdálen dva kilometry, ale vítr je silný, porost nízký, kouř hustý a vzduch se špatně dýchá,“ uvedl podle deníku The Guardian.

Ohnisek na ostrově je víc. Požáry na Evii podle řecké civilní obrany zůstávají dále nebezpečné, protože „řada z nich směřuje k osídleným oblastem“, píše server Kathimerini.

Požáry zasáhly také severní části poloostrova Peloponés, poblíž přístavního města Aigio. Plameny tam přerušily dopravu na staré spojnici Athén s městem Patras.

Korfu

Další požáry, které si vyžádaly evakuace obyvatel, propukly také v severovýchodní části ostrova Korfu, kde byla nařízena evakuace asi 2500 osob. Dotkla se obcí Santa, Megula, Porta, Palia, Perithia a Sinies.

Na ostrově je v současnosti asi tisíc turistů z Česka. „Šedesát Čechů bylo v noci evakuováno z hotelů, ráno se do nich ale vrátili. Repatriační lety zatím nejsou v plánu,“ řekl pro Seznam Zprávy mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Daniel Drake.

Podle zástupce předsedy okresu Severní Korfu Theofanise Skembrise je v současné době většina požárů na Korfu pod kontrolou. „Věřím, že brzy bude po všem,“ uvedl pro stanici BBC.

Rhodos

Rozsáhlé požáry stále sužují také ostrov Rhodos na jihovýchodě země, odkud už záchranné složky evakuovaly přes 20 tisíc obyvatel. Podle řeckého ministra pro změny klimatu a civilní ochranu se jedná o „největší evakuaci před požárem v zemi“.

Foto: effis.jrc.ec.europa.eu, Seznam Zprávy

Mapa požárů na Rhodosu, jak je v posledních 24 hodinách zaznamenala evropská služba Copernicus.

Dva největší požáry na Rhodosu zuří v blízkosti vesnic Eleousa a Laerma, které se nacházejí ve střední části ostrova.

Zasaženy byly nejméně tři hotely v přímořské vesnici Kiotari, stejně jako oblíbená turistická letoviska Kalathos a Pefki, píše server inews.

Ještě dopoledne řecká ministryně cestovního ruchu Olga Kefalogianniová podle BBC ujišťovala, že většina ostrova není požáry ohrožena a turisté tam můžou dál jezdit. Místostarosta ostrova ale zdůraznil, že plameny pořád nejsou pod kontrolou a je těžké určit, kam se může oheň rozšířit.

Rhodos v plamenech

Řecký ostrov Rhodos, cíl statisíců turistů, čelí rozsáhlým lesním požárům. O víkendu tam proběhla dosud největší evakuační operace, během níž úřady z ohrožených oblastí dostaly na 20 tisíc lidí. Turisté nyní v náhradním ubytování, ale i na letišti či stadionu čekají na odvoz z ostrova. Jsou mezi nimi i stovky Čechů, kterých je na Rhodosu v současnosti až 5000.

Od našeho zvláštního zpravodaje:

Útěk z Rhodosu:

Obrazem:

Cestování:

Kam se lze obrátit?

Turisté na Rhodosu se mohou obracet na nouzovou linku českého velvyslanectví v Aténách. Telefonní číslo je +30 694 4733 769. Rovněž řecké úřady zřídily zvláštní krizové telefonní linky, na které se mohou obracet zahraniční turisté.

Těm, kteří mají zaplacený zájezd a mají na ostrov v blízké době odletět, doporučuje české Ministerstvo zahraničních věcí, aby se zaregistrovali do databáze Drozd. Úřad se pak s nimi může v případě potíží lépe spojit. Ministerstvo zahraničních věcí také vysílá do Řecka dva členy speciálního konzulárního týmu, kteří budou asistovat českým turistům. Dva důstojníky pošlou také hasiči.

Reklama

Doporučované