Hlavní obsah

Stav nouze vyhlášen na celém Rhodosu. Takto vypadají místa, kde oheň už řádil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Zkáza a zmar. Některé budovy na Rhodosu lehly popelem. Lidé přišli o všechno.

Reklama

Ve vzduchu je cítit dým, pod nohama práší popel. Na Rhodosu zůstaly na mnoha místech jen spáleniště a ohořelé domy. Řekové se slzami v očích zjišťují, co jim živel vzal. Úřady na celém ostrově vyhlásily stav nouze.

Článek

Na Rhodosu hoří sedm dní a kvůli plamenům ostrov opustily už tisíce turistů. Nejhůře jsou na tom oblasti Asklipio, Gennadi, Bati, Kalathos, Laerma, Malonas, Masari a Lindos. Reportér Seznam Zpráv projel místa, kudy se prohnal ničivý oheň. Řekové stále nemají vyhráno.

+20

Rhodos v plamenech

Řecký ostrov Rhodos, cíl statisíců turistů, čelí rozsáhlým lesním požárům. O víkendu tam proběhla dosud největší evakuační operace, během níž úřady z ohrožených oblastí dostaly na 20 tisíc lidí. Turisté nyní v náhradním ubytování, ale i na letišti či stadionu čekají na odvoz z ostrova. Jsou mezi nimi i stovky Čechů, kterých je na Rhodosu v současnosti až 5000.

Od našeho zvláštního zpravodaje:

Útěk z Rhodosu:

Obrazem:

Cestování:

Kam se lze obrátit?

Turisté na Rhodosu se mohou obracet na nouzovou linku českého velvyslanectví v Aténách. Telefonní číslo je +30 694 4733 769. Rovněž řecké úřady zřídily zvláštní krizové telefonní linky, na které se mohou obracet zahraniční turisté.

Těm, kteří mají zaplacený zájezd a mají na ostrov v blízké době odletět, doporučuje české Ministerstvo zahraničních věcí, aby se zaregistrovali do databáze Drozd. Úřad se pak s nimi může v případě potíží lépe spojit. Ministerstvo zahraničních věcí také vysílá do Řecka dva členy speciálního konzulárního týmu, kteří budou asistovat českým turistům. Dva důstojníky pošlou také hasiči.

Reklama

Doporučované