Hlavní obsah

Neposílejte na hořící části Rhodosu další lidi, žádá ministerstvo cestovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Požár vyhnal z hotelů i stovky českých turistů.

Reklama

aktualizováno •

České Ministerstvo zahraničních věcí zřizuje kvůli rozsáhlému požáru na řeckém ostrově Rhodos speciální linku v češtině. Řeší, co dál s českými turisty, kteří museli opustit své hotely.

Článek

Ministerstvo zahraničních věcí řeší, co dál s českými turisty, kteří museli být kvůli rozsáhlému požáru evakuováni ze svých hotelů na ostrově Rhodos. Týká se to řádově stovek lidi.

Jak řekl Seznam Zprávám mluvčí resortu Daniel Drake, ministr Jan Lipavský svolal krizový štáb. Vše teď řeší úředníci pod vedením Martina Smolka, vrchního ředitele právní a konzulární sekce, a to ve spolupráci s cestovními kancelářemi, jež na Rhodosu mají své klienty. Je třeba hlavně zjistit, koho přesně z Čechů se problém dotýká.

„Chceme mít hlavně seznam lidí, kteří jsou teď na ostrově, kteří jsou v nebezpečí a které bude třeba evakuovat, “ uvedl Drake. Vedle toho informoval o zřízení speciální linky v češtině, kam mohou zájemci o informace volat. Doposud byly totiž k dispozici pouze tři řecké linky v angličtině.

Zatím se nepočítá s tím, že by na Rhodos byl vypraven vládní speciál, protože letadla na ostrově jsou prý k dispozici. Je spíše problém, jak řešit situace, kdy čeští turisté zanechali v hotelech své pasy.

Mluvčí označil také za důležité, aby cestovní kanceláře už nepřepravovaly na Rhodos další české turisty. „Je třeba sjednotit ten postup, aby tam cestovní kanceláře neposílaly nové a nové lidi, když ta situace je stále nebezpečná. To by potom bylo jak perpetuum mobile,“ poznamenal Drake. Posléze upřesnil, že tím je myšlena jen „zasažená“ část ostrova, nikoliv celý Rhodos.

Velvyslanec Jakub Karfík v České televizi uvedl, že na Rhodosu jsou nyní řádově tisíce Čechů, přičemž problém se bezprostředně týká stovek z nich. Situace se podle něj neuklidňuje, kvůli poměrně silnému větru, který požár rozdmýchává. Situace je podle něj velmi vážná.

Aktuální videa z hořícího ostrova

Cestovní kanceláře už ruší cesty

Cestovní kancelář Fischer a Exim Tours ruší cesty na řecký ostrov Rhodos, kde vypukl lesní požár a přiblížil se k turistickým centrům Kiotari a Lardos. V postižených oblastech mají nyní kanceláře nižší stovky turistů, v celém Řecku pak tisíce. „Od včerejška odpoledne bylo evakuováno několik stovek klientů, buď do hotelů v nezasažených oblastech, nebo do kongresových center či dalších volných míst a je jim zajištěno základní občerstvení a hygiena,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí CK Fischer Jan Bezděk s tím, že ti, co měli odletět skutečně odletěli, i když třeba s sebou neměli cestovní doklady.

Klientská linka je podle něj v pohotovosti od začátku evakuace a je plně vytížená jak ze strany klientů, kteří jsou na Rhodosu, tak ze strany jejich příbuzných v Česku a neposledně z řad klientů, kteří mají na Rhodos odletět příští týden. „Prosíme ty, kteří mají na Rhodos odletět až v průběhu následujícího týdne, aby sečkali a nechali linku volnou pro turisty, kteří ji potřebují akutněji,“ žádá Bezděk.

Mapa požáru na Rhodosu

Vyznačení požárů na ostrově Rhodos k 23. červenci pomocí programu EU Copernicus (zpracování BBC).

Cestovka podle něj bude tyto klienty sama kontaktovat a nabídne jim buď jiné místo na Rhodosu, odložení dovolené, nebo zcela jinou destinaci či storno celého zájezdu.

Cestovní kanceláře Alexandria podle slov svého mluvčího Petra Šatného nemusí v současné chvíli se svými klienty žádné ohrožení řešit, protože jsou ubytování na severu ostrova, která zasažena není.

Naopak cestovně-zážitková agentura Zažij Rhodos zažívá nápor turistů, kteří patří jiným cestovním kancelářím. „Na Facebooku jsme zveřejnili výzvu, ať se na nás obracejí turisté, kteří jsou na ostrově na vlastní pěst například přes Booking, Airbnb a podobně a potřebují pomoc. Volají nám i klienti cizích cestovek a chtějí jakékoliv informace. Několika lidem jsme zařídili ubytování, ale nyní je vše už beznadějně plné,“ říká majitel agentury Roman Visinger.

Shánět informace je podle něj nyní obtížné, protože nyní má osud obyvatel i turistů v zasažených místech na starosti řecká armáda a další záchranné složky a organizace záchranných akcí je tak hlavně na nich.

Co je DROZD

Projekt Dobrovolné registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí (DROZD) umožňuje účinně organizovat pomoc českým občanům, kteří poskytnou na dobrovolném základě informace o svém plánovaném pobytu v zahraničí.

Čedok, který má z několika hotelů v oblasti Lardos a Kiotari evakuovaných přibližně 300 klientů, nyní další kroky koordinuje s českým konzulátem a ministerstvem zahraničních věcí.

„Děláme maximum, aby se turisté ze zasažených oblastí dostali co nejdříve domů nebo se mohli do hotelů začít vracet. Cestujícím, kteří mají odletět do těchto lokalit zítra, nabídneme změnu destinace nebo termínu. Další odlety v jiných dnech budeme vyhodnocovat následně. Většina lidí však má rezervované pobyty v jiných částech ostrova, kde nejsou žádná omezení,“ informuje mluvčí cestovní kanceláře Kateřina Pavlíková

S klienty jsou podle ní v kontaktu delegáti, kteří postupně vyřizují telefony a zároveň jsou osobně i na místě, kde má cestovka nejvíce evakuovaných lidí. Call centrum společnosti nyní kontaktuje zákazníky, kteří mají do hotelů nejblíže požáru odlétat zítra a i Čedok prosím, aby turisté s pozdějším odletem neblokovali telefonní linky a vyčkali na kontakt od nich.

„Zároveň doporučujeme všem registraci do systému DROZD, případně fungují i krizové linky Ministerstva zahraničních věcí,“ dodává Pavlíková.

Největší evakuační operace v historii

Šíření lesního požáru na ostrově Rhodos spustilo největší evakuační operaci, jaká kdy v Řecku probíhala, uvedla v neděli tamní policie. Před plameny muselo utéct přes 30 000 turistů a místních obyvatel. Mnozí z nich strávili noc na neděli ve školách, sportovních halách či v hotelech v části ostrova, kterou plameny neohrožují. Lokální politik Panagiotis Dimelis v rozhovoru s televizí Skai TV označil situaci za bezprecedentní.

Kvůli požárům na ostrově Rhodos musely být evakuovány tisíce turistů. Dotklo se to i stovek Čechů. Lipavský v sobotu večer informoval, že ministerstvo dnes chystá videokonferenci s cestovními kancelářemi, na které se domluví na dalším postupu. „Naším cílem je dostat všechny české občany do bezpečí,“ napsal na twitteru.

Turisté, kteří pobývají na řeckém ostrově Rhodos sužovaném požáry, se mohou obracet na nouzovou linku českého velvyslanectví v Athénách. Telefonní číslo je +30 694 4733 769. Na twitteru o tom dnes informovalo Ministerstvo zahraničí.

Reklama

Doporučované