Hlavní obsah

Nejhorší přírodní katastrofa století, Nový Zéland se vzpamatovává z Gabrielle

Foto: Profimedia.cz

Letecký pohled ukazuje škody v údolí Esk Valley poblíž města Napier.

Reklama

Cyklon Gabrielle už si na Novém Zélandu vyžádala 11 obětí, uvedl v neděli tamní premiér. Tisíce lidí ze zasažených oblastí se stále nikomu neozvaly.

Článek

Cyklóna Gabrielle, která 12. února zasáhla nejsevernější oblast Severního ostrova a následně postupovala na východní pobřeží, podle agentury Reuters napáchala nemalé škody.

Premiér Chris Hipkins dokonce řádění přírodního živlu označil za největší katastrofu v tomto století.

Podle nejnovějších dat si Gabrielle vyžádala 11 životů a kontakt se stále nepodařilo navázat s více než 3000 lidí.

Katastrofa podle Hipkinse „obrátila životy místních vzhůru nohama“. Přerušené je telekomunikační vedení, dodavatelské řetězce, chybí pitná voda, zničená byla velká část zemědělské úrody a 28 tisíc domácností je stále bez proudu.

Poškozené silnice záchranářům komplikují dodávání potřebné pomoci, která tak do postižených oblastí míří především letecky.

Mohlo by vás zajímat

„Skutečný rozsah zkázy a ztrát je každým dnem jasnější,“ řekl v neděli premiér.

Nový Zéland podle něj bude nucen v reakci na extrémní výkyvy počasí přehodnotit a přebudovat infrastrukturu. „Není pochyb o tom, že se jako země musíme zabývat odolností naší infrastruktury a musíme to udělat s mnohem větší naléhavostí, než tomu bylo kdykoli předtím.“

Pode ministra financí Granta Robertsona je země finančně schopna pokrýt náklady na obnovu. Podle předběžných odhadů cyklon Gabrielle způsobila podobné škody jako zemětřesení ve městě Christchurch v roce 2011.

Reklama

Doporučované