Hlavní obsah

Nový Zéland sčítá oběti po silné bouři. A varuje před příchodem dalších

Foto: Profimedia.cz

Povodně zničily například most vedoucí do města Napier na Severním ostrově.

Reklama

Cyklon Gabrielle na Novém Zélandu zabil nejméně pět lidí. Zdevastované souostroví se ale začíná připravovat na další silné bouře.

Článek

Po čtyřech dnech silného větru a přívalových dešťů, které sužovaly Nový Zéland, úřady potvrdily pět mrtvých. Dalších 10 500 lidí muselo kvůli cyklonu Gabrielle opustit své domovy, píše server Al-Džazíra.

Ve čtvrtek odpoledne tamního času policie evidovala 3455 osob, se kterými nedokázala navázat kontakt. Některé osoby byly ale pravděpodobně nahlášené víckrát. Premiér Nového Zélandu Chris Hipkins se domnívá, že většina těch, se kterými se nepovedlo navázat spojení, se nemůže se svými blízkými spojit kvůli poničené infrastruktuře a není nutně ohrožena na životě.

Policie proto při pátrání upřednostňuje lidi v odlehlých oblastech. Podle ní se tak pohřešuje asi sto osob, informuje list The Guardian.

Národní meteorologická služba MetService vydala na čtvrteční odpoledne varování před silnými bouřkami pro oblasti Bay of Plenty, Gisborne a Hawke’s Bay. Jedná se právě o tři oblasti nejvíce zasažené povodněmi.

Podle předpovědi hrozí silné bouře s lokálními přívalovými srážkami 25 až 40 mm za hodinu a možným krupobitím. Služba MetService uvedla, že zde panují „velmi nestabilní podmínky. Srážky této intenzity mohou způsobit povrchové nebo bleskové povodně, zejména v nízko položených oblastech.“

Meteoroložka Lisa Murrayová varuje, že se bouřky mohou objevit rychle a bez většího upozornění. Tvrdí, že je to jako s popcornem, nevíte, který praskne dřív.

Hipkins se proto obává nárůstu počtu obětí. Nový Zéland proto ve čtvrtek ráno požádal o pomoc při likvidaci následků katastrofy Austrálii.

Nejvíce postižený Severní ostrov, kde žije asi 75 % z pěti milionů obyvatel státu, přitom zažívá druhou velkou bouři v posledních několika týdnech. Rekordní deště minulý měsíc vyvolaly v Aucklandu bleskové záplavy, při nichž zahynuli čtyři lidé.

Dvoje povodně v pouhých několika týdnech

Ustupující povodně odhalují, jak velkou zkázu cyklon napáchal. Domy jsou ponořené do bahna a naplavenin nebo mají poškozené základy. Komunikace s nejhůře postiženými oblastmi nadále vázne a bez proudu stále zůstává více než sto tisíc domácností.

„Je to prostě neuvěřitelná spoušť,“ řekla ve čtvrtek ráno velitelka východního policejního okrsku nadporučice Jeanette Parková. „I když to vidíte, je to stále těžké pochopit.“

Například ve městě Gisborne stále chybí základní potraviny a čistá voda. Novozélandské obranné síly na pomoc nasadily dvě velké lodě a dopravní letadlo C-130 Hercules, které mají do nejvíce postižených oblastí dopravit tisíce litrů pitné vody spolu s několika mobilními čističkami vody a personálem.

+4

Město Napier bylo na několik dní kvůli povodním odříznuto od zbytku světa. Voda totiž vážně poškodila most, který 65tisícové město spojuje se zbytkem země. Jeho obyvatelé si stěžují na pomalé řešení krizové situace. Vláda podle nich dostatečně nekomunikovala, uvádí server RNZ.

Premiér Hipkins tvrdí, že Nový Zéland bude nucen v reakci na extrémní výkyvy počasí přehodnotit a přebudovat svou infrastrukturu. „Není pochyb o tom, že se jako země musíme zabývat odolností naší infrastruktury a musíme to udělat s mnohem větší naléhavostí, než tomu bylo kdykoli předtím.“

Pode ministra financí Granta Robertsona je země finančně schopna pokrýt náklady na obnovu. Podle předběžných odhadů cyklon Gabrielle způsobil podobné škody jako ve městě Christchurch v roce 2011.

Reklama

Doporučované