Hlavní obsah

Tři mrtví a jeden pohřešovaný. Nový Zéland zasáhly katastrofální deště

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Nejméně tři lidé zemřeli a jeden se pohřešuje poté, co největší město Nového Zélandu zažilo v pátek „nejdeštivější den v historii“.

Článek

Tři lidé zemřeli a nejméně jeden člověk se pohřešuje v důsledku přívalových dešťů, které na Novém Zélandu způsobily masivní záplavy, uvedl v sobotu zélandský premiér Chris Hipkins.

„Ztráty na životech jen podtrhují rozsah dešťů,“ řekl Hipkins na tiskové konferenci po setkání s pohotovostními službami v Aucklandu. „Je to bezprecedentní událost,“ napsal na twitteru Hipkins, který složil premiérskou přísahu teprve tento týden. „Získáme pro vás co největší podporu.“

Auckland, největší město Nového Zélandu, bylo vážně zasaženo silným deštěm a bouřkami. Údajně spadlo 75 % obvyklých letních srážek za pouhých 15 hodin.

Kvůli rozsáhlým povodním byl vyhlášen stav nouze a úřady evakuují obyvatele z oblasti. Voda zaplavila letiště, posouvá domy a způsobuje výpadky elektřiny trvající i několik hodin. Místní úřady uvedly, že zaznamenaly na více než 700 incidentů a přijaly více než 2000 volání o pomoc.

Ricardo Menendez March, poslanec za Zelené a obyvatel Aucklandu, řekl severu BBC, že oblast, ve které žil, byla rychle zaplavena a musel se evakuovat. Mohl se ale ukrýt u známých.

„Bohužel jsou tu i lidé, kteří takové štěstí neměli - nízkopříjmové komunity, postižení lidé, komunity migrantů také,“ uvedl.

Letištní úřady uvedly, že terminály a silnice byly zasaženy rozsáhlými záplavami. Fotografie z místa ukazují zoufalé cestující, jak se brodí vodou v budově letiště. Přesto zde muselo přenocovat tisíce lidí.

Letiště se pro vnitrostátní lety znovu otevřelo v sobotu ve 12 hodin místního času a vnitrostátní terminál „funguje normálně“, uvedlo letiště na sociálních sítích. Mezinárodní lety ale stále nejsou v provozu až do neděle.

„Letiště Auckland vyhodnocuje škody na našem mezinárodním terminálu a bohužel rozhodlo, že dnes nemohou operovat žádné mezinárodní lety,“ uvedlo letiště na twitteru. „Víme, že je to extrémně frustrující, ale bezpečnost cestujících je naší nejvyšší prioritou,“ uvedlo.

Předpovědi říkají, že bude dál pršet

Počasí se na čas sice zmírnilo. V dalších dnech ale meteorologové předpovídají další silné deště. Naštěstí by se nemělo jednat o tak masivní srážky, píše server CNN.

Hipkins v sobotu znovu ubezpečil občany, že Aucklanďany nenechá na holičkách. Vláda by podle jeho slov měla poskytnout co největší podporu pro postižené komunity. Řekl, že vláda již dala k dispozici počátečních 100 000 $ NZD (1 422 056 Kč) pro dotčené komunity. K dispozici bude i  další financování.

Premiér lidi také varoval, že se v blízké době nevyčasí. Ocenil ale občany, jak dokážou v krizi držet při sobě, a vyzval je, aby „se starali navzájem i dále“.

Kvůli povodním musela být ve městě zrušena řada akcí, včetně očekávaného koncertu Eltona Johna. Koncert byl zrušen na poslední chvíli, a to i přestože na stadionu čekalo 40 000 návštěvníků, informuje list The Guardian.

„Vzhledem k počasí bylo dnešní představení zrušeno. Náš operační tým pracuje na přesměrování speciálních autobusů, aby pomohly dostat lidi zpět domů… co nejdříve,“ uvedl Auckland Transport v prohlášení na twitteru.

Nečekané zrušení koncertu vyvolalo v davu chaos a způsobilo dopravní zácpu, ve které se návštěvníci snažili dostat domů.

Zpěvák řekl, že je „naprosto zlomený“, že páteční koncert nemohl proběhnout. „Byl jsem na místě, rozhodnutý hrát,“ napsal v příspěvku na instagramu.

Elton John ale ujistil návštěvníky, že promotér akce bude vracet vstupné. „Myslím na vás. Buďte v bezpečí,“ zakončil svoji zprávu.

Reklama

Doporučované