Hlavní obsah

„Nejmladší miliardářka“ nastoupila na jedenáct let do vězení

Foto: Profimedia.cz

Zakladatelka firmy Theranos Elizabeth Holmesová.

Reklama

Zakladatelka společnosti Theranos Elizabeth Holmesová, která slibovala novátorské krevní testy, nastoupila do federální věznice. Odpyká si v ní jedenáctiletý trest.

Článek

Devětatřicetiletá Elizabeth Holmesová nastoupila v úterý odpoledne do ženské věznice s minimální ostrahou ve městě Bryan v americkém státě Texas. Její příjezd pro stanici BBC potvrdil Federální úřad pro vězeňství, odmítl ale sdělit další podrobnosti o jejím uvěznění s odkazem na obavy o soukromí.

Holmesová si ve vězení odpyká jedenáct let a tři měsíce za podvádění investorů, zákazníků a pacientů, kterým tvrdila, že technologie její společnosti Theranos přinese revoluci v medicíně. Podle jejích slov měla firma vyvinout technologii, která dokáže detekovat onemocnění, jako je například cukrovka, pomocí pouhých několika kapek krve.

Jak se ale ukázalo, tyto testy ve skutečnosti nikdy nefungovaly. Americký list The Wall Street Journal začal na podzim 2015 zveřejňovat sérii článků, ve kterých bývalí zaměstnanci Theranosu tvrdili, že testy jsou nespolehlivé. Zakladatelka firmy Elizabeth Holmesová a bývalý prezident společnosti Ramesh Balwani tak byli obviněni z podvodu. Theranos se pak v roce 2018 definitivně rozpadl.

Balwani si už odpykává třináctiletý trest odnětí svobody v Kalifornii, začátkem května pak soud oběma odsouzeným nařídil, aby obětem podvodu zaplatili náhradu ve výši 452 milionů dolarů (zhruba deset miliard korun, pozn. red.).

Holmesová, kdysi považována za nejmladší americkou miliardářku, teď bude na trest vydělávat právě ve federální věznici: po boku dalších odsouzených může pracovat za hodinovou mzdu pohybující se mezi třemi až pětadvaceti korunami.

Více o soudním procesu s Holmesovou

Zakladatelka společnosti Theranos Elizabeth Holmesová, jež slibovala novátorské krevní testy k odhalení nemocí, je podle rozhodnutí kalifornského soudu vinna z podvodu. Za každý z bodů obžaloby jí hrozí až dvacet let vězení.

„Zrušení rozsudku o vině je nepravděpodobné“

Podnikatelka se snažila výkon trestu odložit a požadovala, aby mohla během toho, co se pokusí proti rozsudku odvolat, zůstat na svobodě. Její obhajoba pak tvrdila, že by měla zůstat mimo vazbu, aby se mohla postarat o své děti: jedno dvouleté, druhé tříměsíční.

Americký okresní soudce Edward Davila ale tuto žádost zamítl s odůvodněním, že nový soud nebo zrušení rozsudku o vině jsou nepravděpodobné, upozorňuje deník The Guardian. Podle The Wall Street Journal má navíc věznice zařízení, kde se mohou vězeňkyně se svými dětmi setkávat.

„Jsem ráda, že Holmesová dostala jedenáctiletý trest,“ řekla pro BBC bývalá investorka Theranosu Eileen Leperaová. „Její arogance je neuvěřitelná. Nevěřím, že stále nepřebrala zodpovědnost za to, co se stalo,“ doplnila. Holmesová totiž před vynesením rozsudku loni v listopadu prohlásila, že lituje svých selhání ve vedení společnosti, odmítla ale jakákoli zločinná provinění.

Uvěznění Holmesové znamená konec dramatického příběhu společnosti Theranos. Firma, jejíž hodnota se v roce 2014 odhadovala zhruba na devět miliard dolarů, kdysi získávala investice od významných podporovatelů, jako je mediální magnát Rupert Murdoch nebo bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger.

Soudní proces s někdejší zakladatelkou Theranosu trval celkem 18 týdnů. I pokud by byl její trest snížen pro dobré chování, musí si Holmesová podle federálního zákona odpykat alespoň 85 % nařízeného času. Poté, co jí skončí jedenáctiletý trest ve federální věznici, bude čelit ještě tříletému podmínečnému propuštění.

Reklama

Související témata:

Doporučované