Hlavní obsah

Nejsme na žádné straně, ale válka musí skončit, vzkázala Afrika Putinovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Putin se zástupci afrických států.

Reklama

Delegace afrických lídrů se v Petrohradě setkala s Putinem. Členové skupiny uvedli, že se snaží šéfovi Kremlu předat „jasný vzkaz“, aby se vydal „cestou míru“.

Článek

„Válka na Ukrajině musí skončit,“ vzkázal jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa ruskému vůdci Vladimiru Putinovi během sobotní návštěvy mírové mise v Petrohradě. Setkání se účastnil s dalšími delegáty šesti afrických zemí, píše BBC.

„Válka nemůže trvat věčně. Všechny války musí být v určité fázi urovnány a ukončeny,“ řekl a dodal, že skupina afrických vůdců je připravena spolupracovat s oběma stranami jako mediátor mírového řešení. „My jsme zde proto, abychom sdělili velmi jasný vzkaz, že bychom si přáli, aby tato válka skončila.“

Putin na konferenci prohlásil, že je „otevřen konstruktivnímu dialogu se všemi, kdo usilují o mír“, a to i přesto, že Rusko v poslední době zesílilo letecké útoky na Kyjev a další ukrajinská města, připomíná Radio Free Europe. Tuto myšlenku zopakoval Putin i o den dříve na Petrohradském mezinárodním ekonomickém fóru, kde prohlásil, že Rusko „nikdy nezavřelo dveře“ myšlence mírových rozhovorů o Ukrajině.

Kromě apelu na mírové řešení konfliktu vyzval Ramaphosa, aby si Ukrajina a Rusko vyměnily zajatce, informuje CNN. Zdůraznil i to, aby děti odebrané Ruskem byly vráceny domů. Naráží tak na obvinění Mezinárodního trestního soudu, který prohlásil Putina za válečného zločince kvůli nezákonné deportaci ukrajinských dětí. K tomuto stanovisku se původně Jihoafrická republika odmítla připojit.

Ramaphosova kancelář již dříve označila mírovou iniciativu za „první případ, kdy se Afrika sjednotila pro řešení konfliktu mimo náš kontinent a kdy máte skupinu afrických hlav států a vlád, které cestují společně ve snaze najít cestu k míru v tomto konfliktu“.

Západní státy kritizovaly některé africké země za to, že neodsoudily ruskou agresi na Ukrajině a nápadně se vyhýbaly hlasování odsuzujícímu invazi na Valném shromáždění OSN. Jihoafrický prezident Ramaphosa mezitím jasně prohlásil, že se „nepostaví na žádnou stranu v soupeření mezi globálními mocnostmi“ a že prosazuje ukončení konfliktu jednáním.

Válka také vážně omezila vývoz obilí z Ukrajiny a hnojiv z Ruska, což postihlo zejména právě africké země a prohloubilo celosvětovou potravinovou nejistotu. I proto je pro africkou delegaci důležité, aby byl konflikt vyvolaný Ruskem urovnán diplomatickou cestou. Putin však z obilné krize obvinil Západ. Podle jeho slov pouze 3 % vývozu obilí povoleného v rámci dohody s OSN, která má zajistit jeho bezpečný průchod Černým mořem, putovala do nejchudších zemí světa.

Putin delegaci z Jihoafrické republiky, Egypta, Senegalu, Konga-Brazzaville, Komor, Zambie a Ugandy ocenil za podle něj vyvážený postoj k válce. Představitelé afrických zemí totiž den předtím navštívili Kyjev, kde se setkali s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Během tohoto setkání Ramaphosa znovu upozornil, že válka na Ukrajině nepostihuje jen Evropu, ale i až 1,3 miliardy lidí v Africe.

Po přistání špiček africké politiky se v ukrajinském hlavním městě rozezněly letecké sirény. To podle ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kuleby ukázalo, že Putin chce „více války“.

Reklama

Doporučované