Hlavní obsah

V Bělorusku jsou první jaderné hlavice, prohlásil Putin

Foto: Asatur Yesayants, Shutterstock.com

Zleva: Bývalý íránský prezident Hasan Rúhání, běloruský prezident Aleksandr Lukašenko a ruský prezident Vladimir Putin.

Reklama

První ruské jaderné hlavice byly dopraveny do Běloruska, oznámil v pátek na ekonomickém fóru v Petrohradu Vladimir Putin.

Článek

Celou dodávku taktických jaderných zbraní Minsk obdrží do konce letošního roku, uvedl podle agentury TASS ruský prezident Vladimir Putin.

„Jak víte, jednali jsme o tom, že na běloruské území rozmístíme tyto taktické jaderné zbraně. K tomu došlo - první jaderné hlavice byly dodány na území Běloruska. Je to první krok. Před koncem roku tuto práci plně dokončíme,“ řekl Putin. Jaderné zbraně jsou podle něj odstrašujícím prostředkem pro všechny, kteří uvažují o tom, že by „Rusku uštědřili strategickou porážku“.

Minsk a Moskva v květnu podepsaly dokumenty ohledně rozmístění ruských taktických jaderných zbraní - tedy těch, které mají relativně krátký dolet a v porovnání s těmi strategickými menší rozsah - v Bělorusku. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu tehdy upozornil, že taktické jaderné zbraně v Bělorusku budou nadále pod kontrolou Moskvy, která si také vyhrazuje právo rozhodovat o jejich případném použití.

Agentura AFP v souvislosti s tím připomněla, že Putin 9. července oznámil, že Moskva s nasazováním jaderných zbraní začne až v červenci. Protiřečil tak běloruskému autoritářskému vůdci Alexandru Lukašenkovi, který už na konci května tvrdil, že do jeho země dorazily první hlavice.

Generální tajemník NATO Jen Stoltenberg dříve dnes podle agentury Reuters v Bruselu uvedl, že aliance bere rozmístění ruských jaderných zbraní v Bělorusku vážně. „Zatím jsme nezaznamenali žádné změny v ruském jaderném postoji,“ uvedl ale.

Reklama

Doporučované