Hlavní obsah

Rusko v červenci rozmístí po Bělorusku jaderné hlavice, říká Putin

Foto: Kremlin.ru

Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko při setkání v Petrohradě, 25. června 2022.

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek na setkání v Soči sdělil svému běloruskému protějšku Alexandru Lukašenkovi, že Moskva zahájí rozmisťování taktických jaderných zbraní v Bělorusku 7. a 8. července.

Článek

Poprvé od rozpadu Sovětského svazu plánuje Rusko přesunout své jaderné zbraně mimo vlastní území, píše server Economic Times. Uvedl tak v pátek prezident Ruské federace Vladimir Putin. Ten ve svém vyjádření řekl, že Rusko začne rozmisťovat taktické jaderné zbraně v sousedním Bělorusku hned poté, co pro ně budou 7. a 8. července dokončeny speciální skladovací prostory.

„Vše jde podle plánu,“ řekl Putin běloruskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi při setkání v jeho letním sídle v Soči. „Příprava příslušných zařízení končí 7. a 8. července a my okamžitě zahájíme činnosti spojené s rozmístěním příslušných typů zbraní na vašem území,“ uvedl Putin podle kremelského přepisu.

Putinův jaderný krok pozorně sledují jak Spojené státy a jejich spojenci v NATO v Evropě, tak Čína. Ta opakovaně varovala před použitím jaderných zbraní v konfliktu.

Spojené státy Putinovo nasazení jaderných zbraní kritizovaly, ale prohlásily, že nemají v úmyslu měnit svůj postoj ke strategickým jaderným zbraním a také že nezaznamenaly žádné známky toho, že by se Rusko chystalo jadernou zbraň použít.

Putin ale v září prohlásil, že výhrůžkami o použití jaderných zbraní neblafuje, připomíná Reuters. Tvrdí, že použije všechny dostupné prostředky k ochraně Ruska a jeho lidu.

Ruský prezident se zjevně snaží odradit členské státy Severoatlantické aliance od další podpory okupované Ukrajiny. Putin opakovaně tvrdí, že největší pozemní válka v Evropě od druhé světové války je ve skutečnosti vedena Spojenými státy a NATO. Tvrdí, že skrze pumpování peněz a zbraní na Ukrajinu se snaží jen rozšiřovat svůj vliv. Varoval Západ, že Moskva neustoupí.

Přední země NATO ale prohlašují, že budou Ukrajinu podporovat a pomáhat jí bránit se, dokud Kyjev nezíská zpět území, bez kterého by bylo ohroženo přežití ukrajinského státu.

Sedmdesátiletý Putin oznámil svůj záměr rozmístit jaderné zbraně v Bělorusku už v březnu. Zatím ale stále není jisté, kde přesně budou ruské jaderné hlavice na území Běloruska uloženy, píše server Firstpost. Není známé ani to, kolik takových zbraní Rusko vůbec má. Jaderný arzenál Ruska je tak stále oblast zahalená tajemstvím studené války.

Rusko a Bělorusko mají uzavřenou dohodu o spojenectví, na jejímž základě Kreml dotuje běloruskou ekonomiku prostřednictvím půjček a zlevněné ruské ropy a plynu. Na oplátku Rusku využilo běloruské území jako nástupní prostor pro invazi na sousední Ukrajinu a udržuje zde kontingent vojáků a zbraní.

Reklama

Doporučované