Hlavní obsah

Nejvyšší soud projednal Trumpovu teorii o absolutní imunitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: lev radin, Shutterstock.com

Donald Trump čelí obvinění ze čtyř zločinů, včetně spiknutí s cílem odepřít Američanům volební právo.

Reklama

Americký nejvyšší soud se dnes zabýval argumentem Donalda Trumpa, podle kterého má mít prezident absolutní imunitu za činy provedené v období funkce. Většina soudu se zdála být skeptická, rozhodnutí ale nejspíše brzy nepadne.

Článek

Americký nejvyšší soud se dnes poprvé zabýval otázkou, zda mají bývalí prezidenti USA absolutní imunitu vůči trestnímu stíhání za činy z doby výkonu funkce. S tímto argumentem přišel exprezident Donald Trump ve snaze smést ze stolu obžalobu, která ho viní ze snahy nelegálně zasahovat do minulých prezidentských voleb. Nižší soudy jeho stanovisko odmítly, dané trestní řízení je však kvůli projednávání jeho námitky zastavené.

Veřejné jednání nejvyššího soudu se uzavřelo po vyslechnutí argumentů, které se protáhlo na dvě hodiny. Další bude probíhat 9. května, rozhodnutí na něm ale pravděpodobně nepadne.

Trumpův právník John Sauer podobně jako u odvolacího soudu i dnes čelil otázkám soudců ohledně hypotetických scénářů, v nichž hlava státu přijme úplatek, prodá státní tajemství nebo nařídí převrat či atentát, napsala agentura Reuters.

Trump a jeho tým prezentují teorii, že exprezident nemůže být stíhán za skutky spadající do výkonu funkce, není-li předtím za stejné činy odvolán z funkce na základě ústavní žaloby. Do oficiálních činů přitom zahrnují i snahu zablokovat schválení výsledků prezidentských voleb roku 2020, po nichž Trump odmítl uznat porážku. Kvůli těmto snahám loni Trumpa obžalovala velká porota na návrh zvláštního vyšetřovatele Jacka Smithe.

Nejvyšší soud se dosud takovou otázkou nezabýval; až do loňského roku nikdy žádný exprezident trestním obviněním nečelil. Většina expertů podle médií nečeká, že by se nejvyšší soud s Trumpovou interpretací prezidentské imunity ztotožnil. Důležité ale bude také to, jak rychle soudci rozhodnou a zda například věc nevrátí k dalšímu projednávání nižším soudům.

Reklama

Související témata:

Doporučované