Hlavní obsah

„Někdo jiný“ na lístcích není. Nejnaštvanější Donald Trump si znovu říká o úřad

Foto: Shirley Preston, Shutterstock.com

„Jsem teď naštvanější a jsem odhodlanější, než jsem kdy byl,“ řekl Trump.

Reklama

Tři měsíce od vyhlášení kandidatury zahájil Donald Trump předvolební kampaň k primárním volbám v roce 2024. Ve své kampani chce začít řešit „problémy“, které podle něj způsobila Bidenova administrativa.

Článek

Bývalý americký prezident Donald Trump zahájil svoji kampaň za znovuzvolení do Bílého domu. Tři měsíce od oznámení kandidatury uspořádal svoje první předvolební mítinky. Za pomalý start kampaně sklízel Trump kritiku.

„Všichni říkali: ‚On nedělá mítinky, možná ztratil šťávu.‘ Jsem teď naštvanější a jsem odhodlanější, než jsem kdy byl,“ řekl Trump.

Nejdříve navštívil New Hampshire a před svou druhou zastávkou v Jižní Karolíně řekl, že je zejména „naštvaný“ na směřování země. „Tato kampaň bude o budoucnosti. Tato kampaň bude o problémech. Joe Biden přivedl Ameriku na rychlou cestu ke zkáze a zničení a my zajistíme, že nedostane další čtyři roky,“ řekl bývalý prezident na malé akci ve Statehouse v Kolumbii.

I přes svůj slib pozitivnější kampaně se Trump ostře vyjadřoval vůči svému potenciálnímu republikánskému protikandidátovi Ronu DeSantisovi. Na jeho adresu řekl reportérovi CNN, že DeSantis a jeho tým se „pokoušejí přepsat historii“ ohledně jejich pandemické reakce na covid-19. Potenciální prezidentský kandidát svého rivala z Republikánské strany také označil za „velmi neloajálního“.

Ještě před první zastávkou rozeslal Trumpův tým fundraisingový e-mail s prohlášením, že „žádný jiný kandidát nezačal tak brzy shánět každý hlas“. V e-mailu se Trump dále představoval jako „první republikánský prezidentský kandidát, který vede kampaň ve dvou prvních primárních státech“.

Na mítinku v New Hampshiru Trump propagoval svůj nový návrh na odstranění federálního financování škol, které „prosazují kritickou rasovou teorii nebo levicovou genderovou ideologii“. Jeho reforma by rodičům umožnila volit ředitele škol. Svůj návrh označuje za „konečnou formu místní kontroly“.

Utužování spojenců

Druhou zastávkou dne byla pro Trumpa Kolumbie v Jižní Karolíně, kde vystupoval po boku svých poradců Briana Jacka a Chrise LaCivita a bývalého ředitele sociálních sítí Bílého domu Dana Scavina.

Trumpův tým se snažil zúročit minulost kandidáta a umocnit jeho status bývalého prezidenta. Pódium bylo lemované americkými vlajkami. Událost splňovala všechny nároky americké prezidentské kampaně.

Nedaleko Trumpova pultíku navíc stojí Sněmovna reprezentantů Jižní Karolíny. Její republikánští členové přistupují k Trumpově druhé kandidatuře se směsí radosti a obav. Zatímco někteří jeho pokus o dobytí Bílého domu uvítali, jiní plánují se svojí podporou počkat, až se ukáže, kdo všechno se do souboje připojí.

Trump byl v sobotu v Jižní Karolíně zejména proto, aby představil svůj tým, se kterým povede kampaň. Ten zahrnuje guvernéra Henryho McMastera a senátora Lindseyho Grahama, oba z Jižní Karolíny. Ve svém projevu několikrát odkázal na mnohokrát opakovanou lež, že volby v roce 2020 byly ukradené. Zavázal se, že „obnoví integritu voleb“, a zdůraznil, že „lidé musejí věřit volbám“.

Trump v roce 2016 vyhrál primárky v Jižní Karolíně o 10 bodů, což je výkon, o kterém doufá, že se mu podaří zopakovat. Přesto DeSantis, jeho hlavní potenciální rival, už rovněž ve státě vytváří vlastní vazby a spojenectví, říká anonymní zdroj CNN.

„Má již vytvořenou velmi úzce propojenou skupinu a volají mu a mluví,“ dodal zdroj.

Aby Trump získal třetí republikánskou prezidentskou nominaci, bude potřebovat podporu řadových politických představitelů právě ve státech jako New Hampshire a Jižní Karolína. Celostátní průzkumy sice favorizují Trumpa, ale nedávný průzkum v Jižní Karolíně ukázal, že téměř polovina republikánských voličů by dala přednost „někomu jinému“ než exprezidentovi, píše BBC.

„Někdo jiný“ ale na hlasovacích lístcích nebude. Do voleb zbývá jen něco málo přes rok a i když je Donald Trump stále jediným oznámeným kandidátem, zkouší nové způsoby, jak dosáhnout svého.

Reklama

Související témata:

Doporučované